Malagrow Romania: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta

Malagrow Romania: Producatorii agricoli trebuie sa isi imbunatateasca eficienta

 

Pentru a face fata provocarilor actuale si din viitor, este necesara cresterea eficientei in agricultura, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa produca mai mult si de o calitate mai buna pe fiecare metru patrat, subliniaza Csaba Éber, director general al Malagrow Romania, companie care comercializeaza ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat. Este putin probabil ca preturile inputurilor agricole sa scada anul viitor, iar fermierii ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci cand isi planifica costurile de productie. De asemenea, este necesara supravegherea permanenta a cheltuielilor, pentru a vedea daca anumite economii legate de inputuri sunt cu adevarat profitabile.

2023 va fi un an provocator din multe puncte de vedere. Situatia inflationista actuala si razboiul din vecinatate vor continua sa aiba un impact de care nici agricultura nu poate scapa. Romania, pe de alta parte, are o serie de calitati si atuuri care, daca sunt bine folosite, pot oferi progrese chiar si in acest context dificil.

Romania are conditii naturale deosebit de bune, in special in sudul si estul tarii, unde temperaturile permit cultivarea legumelor si fructelor pentru o perioada relativ lunga de timp. In plus, comunitatea producatorilor horticoli din aceasta tara este relativ tanara. Csaba Éber, directorul general al Malagrow Romania, afirma ca si numarul tot mai mare de sere si solarii moderne are un impact pozitiv asupra productiei horticole nationale, deoarece acestea permit realizarea unor culturi cu ciclu de productie lung. De asemenea, acesta considera important faptul ca tara are un consum ridicat de legume pe cap de locuitor: potrivit Institutului National de Statistica, in 2021, populatia adulta din Romania a consumat, in medie, 8 kilograme de legume si 4 kilograme de fructe de persoana pe luna si 3 kilograme de cartofi pe luna.

In ceea ce priveste anul viitor, Csaba Éber a declarat ca nu se asteapta ca preturile materiilor prime sa scada semnificativ in 2023. In acest moment, el simte ca cumparatorii prefera sa astepte.

Desi exista stocuri, nu se poate spune ca aceasta este o tendinta generala in randul fermierilor, tendinta actuala fiind mult mai moderata in comparatie cu perioada din timpul pandemiei. “Din cauza preturilor ridicate, cred ca este esential ca fermierii sa isi imbunatateasca eficienta, ceea ce inseamna producerea unor cantitati mai mari si de o calitate mai buna pe metru patrat. In cazul in care acest lucru nu a fost inca realizat, o gestionare exacta a costurilor va fi esentiala pentru a obtine o imagine clara a rentabilitatii unei ferme. De asemenea, este esential ca gradinarii si micii fermieri sa invete de la companii care ii pot ajuta profesional. Malagrow Romania sustine acest lucru prin educarea continua atat a clientilor companiei, cat si a consumatorilor” – a subliniat directorul general al Malagrow Romania.

Compania, care distribuie ingrasaminte, biostimulatori si amestecuri de substrat profesionale, a avut un an foarte bun, cu o crestere a vanzarilor de aproape 30 de procente in 2022, iar feedback-ul fermierilor este foarte pozitiv. Infrastructura actuala a companiei sustine foarte bine cresterea, cu livrari in 72 de ore in orice punct din tara. Livrarile de turba de M-Peat sunt, de asemenea, foarte prompte si pot fi planificate cu pana la 2-3 luni in avans.

Dintre produsele Malagrow Romania, amestecul profesional de turba M-Peat s-a vandut foarte bine, cu 220% mai mult anul acesta decat anul trecut. Interesul pentru NanoTac a crescut, de asemenea, in mod semnificativ, cu o crestere a vanzarilor de 38% fata de 2021 – datorita noului ambalaj de 10 ml, produsul este utilizat acum si de foarte multi mici fermieri. Biostimulatorul antistres Megafol si Calbit C, produs dezvoltat pentru suplimentarea calciului, au avut rezultate exceptionale in timpul verii secetoase din acest an.

Deoarece anul acesta a existat o cerere foarte mare pentru produsele Malagrow in ambalaje mici, de 100 ml, compania va continua sa isi extinda gama anul viitor. Turba M-Peat in ambalaj de 70 de litri a avut succes inca de la lansare, astfel incat, din 2023, toate tipurile de amestecuri de turba M-Peat vor fi disponibile si in aceasta varianta. Produsele in ambalaje mai mici le ofera producatorilor posibilitatea de a testa produsele inainte de a le cumpara pentru suprafete mai mari. In acelasi timp, produsele in ambalaje mai mici sunt mai potrivite pentru productia de fructe si legume din gradinile micilor agricultori, inclusiv pentru cei care cultiva doar pentru consumul propriu.

Malagrow Romania a realizat in acest an mai multe teste de produse, in special in domeniul protectiei biologice a plantelor, in principal ingrasaminte cu eliberare lenta (slow-release), astfel ca noi produse vor fi lansate anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *