Ferma de vaci din Bistrita – Nasaud cu cei mai multi roboti din Romania

Ferma de vaci din Bistrita – Nasaud cu cei mai multi roboti din Romania

 

ferma peicaLa Ferma Peica din comuna Cetate, județul Bistrița-Nasaud, sapte roboți fac aproape toata treaba, supravegheați de doi muncitori. Practic, acesta este tot personalul din ferma cu 220 de vaci din Rasa Red Holstein, din care 150 la muls, spune cu mandrie Liviu Peica, vacarul care a avut curajul sa-si modernizeze ferma cu ajutorul banilor europeni si inca cu tehnologiile cele mai noi in domeniu. A apelat de doua ori la banii europeni si are de gand sa o mai faca si in viitor, pentru ca vrea sa-si mareasca efectivul de animale, sa cumpere utilaje pentru ferma vegetala (200 ha) si multe alte planuri. La momentul actual, Ferma Peica este una dintre cele mai moderne din Romania si de ce nu din Europa, cel mai probabil. Un model pentru vacarii din Romania, care aproape zilnic vin sa vada minunea de la Cetate si sa se convinga ca se poate si la noi, dupa cum povesteste Peica.

Si chiar merita, pentru ca au ce sa vada, adica nu mai puțin de 7 roboți, la acest moment. Trei sunt folosiți la muls, doi fac curat, inca unul prepara hrana pentru animale si un altul ajuta la ridicarea furajelor.
robot

“Este mult mai rentabil si mai precis cu robotul la muls”, afirma Peica, care recunoaste ca a meritat pe deplin efortul depus pentru accesarea fondurilor europene.

In total, este vorba de investiții de circa 1 milion de de euro, incepand cu anul 2016, care au vizat modernizarea activitații prin construirea si dotare cu sala de muls si spațiu de procesare lapte, dar si a unei construcții noi pentru animale. In curand vor fi finalizate si ultimele investiții, este vorba de noua construcție unde au fost mutate deja o parte din vaci, urmand sa inceapa si imbutelierea laptelui direct din robot, a declarat Liviu Peica pentru FoodBiz.

p2Pe piața sunt prezente deja si produsele obținute in micro-unitatea proprie de procesare – telemea, casacaval si branza maturata care pot fi gasite in magazinele din Bistrița. Vacile de la ferma Peica dau zilnic o producție de circa 4500 de litri.

Si cum acum se creioneaza si viitorul Plan Național Strategic, fermierul isi face deja planuri sau mai binezis temele pentru viitor, pentru ca nu vrea sa fie luat pe nepregatite. Se gandeste ca poate iar mai trebui un robot de muls, mai ales ca vrea sa mareasca efectivul de vaci pana undeva la 350 de capete in 2-3 ani, sa cumpere utilaje pentru munca pamantului si mai are si altele in cap.

Citeste si Ferma moderna de ovine in judetul Arad pe bani europeni

Asa arata o ferma de familie moderna din Romania, ale carei baze au fost puse undeva prin 1992, si pe care o va duce mai departe baiatul lui Liviu Peica, absolvent de studii veterinare.

Mai mult ca sigur, afacerea este pe maini bune, nu-i asa?!

Si catep5va imagini din noua constructie.
p4

One thought on “Ferma de vaci din Bistrita – Nasaud cu cei mai multi roboti din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *