FAO: Vom avea mai multe tranzactii de cereale in 2019/20. Graul si sorgul, in top

FAO: Vom avea mai multe tranzactii de cereale in 2019/20. Graul si sorgul, in top

 

cerealeUtilizarea cerealelor este mai scazuta iar rezervele cresc in 2019/20! FAO mentine prognozele de productie la 2.720 milioane de tone la nivel mondial pentru 2019, dar a revizuit prognozele la utilizarea cerealelor in 2019/20 in scadere cu 24,7 milioane tone, in mare parte ca urmare a impactului COVID-19 asupra cresterii economice, pietelor energetice si a cererii de hrana pentru animale. Noua prognoza reflecta in mai mare parte utilizarea redusa a porumbului in China si SUA.

De asemenea, FAO si-a redus prognoza fata de luna trecuta privind utilizarea orezului la nivel mondial, datorita scaderii prognozelor alimentare pentru Nigeria. Se preconizeaza totusi ca in general consumul de orez va atinge un nou record, condus de o crestere de la an la an a utilizarii orezului in alimentatie in Asia.

Totodata, se estimeaza ca utilizarea graului in 2019/20 va creste cu 1,2 la suta fata de sezonul precedent, in conditiile in care se estimeaza cresterea consumului alimentar.

Ratele de utilizare mai scazute vor duce la stocuri mondiale de cereale mai mari la sfarsitul anotimpurilor 2020. Acum au ajuns la 884 milioane de tone, sau cu 13,6 milioane tone peste nivelurile lor de deschidere. Acest lucru ar ridica raportul global dintre rezerve si utilizare la 31,6 la suta, deci mai mare decat cel de 30,7 la suta proiectat de FAO luna trecuta. Cresterea stocurilor de cereale reflecta in primul rand inventarele de porumb mai mari anticipate, care acum sunt de asteptat sa atinga un nivel record de 428 de milioane de tone.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. Peste 70% din Romania munceste mult

Se preconizeaza ca tranzactiile mondiale de cereale in 2019/20 vor creste cu 2,8 la suta, pana la 422 de milioane de tone, crestere generata mai ales de sorg si grau. Restrictiile la export asupra graului cultivat in regiunea Marii Negre au fost, in majoritatea cazurilor, deja ridicate si nu se asteapta sa afecteze angajamentele de export pe tot parcursul anului.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *