FAO: Alimentele s-au ieftinit pentru a treia luna consecutiv, in aprilie

FAO: Alimentele s-au ieftinit pentru a treia luna consecutiv, in aprilie

 

Alimente_FAOPreturile la produsele alimentare la nivel mondial au scazut pentru a treia luna consecutiv in aprilie, afectate de impactul economic si logistic al pandemiei COVID-19 care a avut ca rezultat reduceri semnificative ale cererii pentru mai multe marfuri alimentare, anunta FAO. Indicele FAO pentru preturile la produsele alimentare, care urmareste modificarile lunare ale preturilor internationale pentru alimentele cel mai frecvent tranzactionate, a inregistrat in medie in luna aprilie 165,5 puncte, in scadere cu aproximativ 3,4 la suta fata de luna precedenta si cu 3 la suta fata de luna aprilie din 2019.

Indicele FAO pentru preturile la zahar a atins nivelul minim din ultimii 13 ani, fiind in scadere cu 14,6 la suta fata de luna martie, cand a inregistrat o scadere lunara si mai mare. Scaderea preturilor internationale la titei a redus cererea pentru trestia de zahar folosita la producerea de etanol. Ca urmare, recoltele au fost reorientate catre productia de zahar, astfel fiind extinse disponibilitatile pentru export. Intre timp, masurile de limitare a circulatiei intr-o serie de tari au contribuit la scaderea cererii.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut cu 5,2 la suta in aprilie, determinat de scaderea preturilor la uleiurile de palmier, soia si rapita. Un rol important l-au avut si cererea redusa de biocombustibili precum si scaderea cererii din sectorul alimentar, impreuna cu productia de ulei de palmier mai mare decat se astepta anterior in Malaezia si de asemenea prelucrarea productiei de soia in Statele Unite ale Americii.

Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a scazut cu 3,6 la suta. Preturile la unt si laptele praf au inregistrat scaderi de doua cifre pe fondul cresterii disponibilitatilor la export, a cresterii stocurilor, a cererii slabe de import si a diminuarii vanzarilor in restaurante in emisfera nordica.

Citeste si Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de grau de circa 5 mil. de tone, in acest an

Indicele FAO pentru preturile la carne a scazut cu 2,7 la suta. O revenire partiala a cererii de import din China a fost insuficienta pentru a echilibra incetinirea importurilor in alte state, in timp ce marile tari producatoare au suferit blocaje logistice si o scadere accentuata a cererii din sectorul serviciilor alimentare din cauza masurilor de izolare la domiciliu.

“Pandemia afecteaza atat partea de cerere, cat si de oferta pentru carne, inchiderea restaurantelor si diminuarea veniturilor gospodariilor ducand la un consum mai mic iar lipsa de mana de lucru, pe partea de procesare, afecteaza sistemele de productie”, sustine economistul sef de la FAO, Upali Galketi Aratchilage.

Indicele FAO pentru preturile la cereale a scazut doar marginal, intrucat preturile internationale la grau si orez au crescut semnificativ, in timp ce cele la porumb au scazut brusc.

Preturile internationale la orez au crescut cu 7,2 la suta fata de luna martie, in mare parte datorita restrictiilor temporare la export din partea Vietnamului, care au fost abrogate ulterior, in timp ce preturile la grau au crescut cu 2,5%, pe fondul rapoartelor privind indeplinirea rapida a cotei de export din partea Federatiei Ruse.

In schimb, preturile la cerealele grosiere, inclusiv la porumb, au scazut cu 10 la suta, diminuate de cererea redusa pentru utilizarea lor atat pentru hrana animalelor, cat si pentru productia de biocombustibili.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *