Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, sustine ca suprafetele grav afectate de seceta nu depasesc 1,2 milioane de hectare, conform pre-evaluarilor actuale, urmand ca in cel mult 10 zile sa aiba loc evaluarea pagubelor produse de seceta la culturile insamantate in toamna. “Seceta este in toata Europa si afecteaza in primul rand tot ceea ce s-a insamantat in toamna. O sa avem in maximum 10 zile evaluarea pagubelor produse la aceste culturi. Repet, discutam de 2,9 milioane hectare care au fost insamantate in toamna, dar in pre-evaluarile pe care le avem nu vor depasi 1 – 1,2 milioane hectare suprafetele care sunt grav avariate. Speranta noastra este ca tot ceea ce insamanteaza fermierii in aceasta perioada sa dea posibilitatea ca productiile sa fie acoperitoare, iar deficitul de pierderi sa nu fie foarte mare si sa avem suficiente cereale. Si aici ma refer, in primul rand, la porumb si la grau, care sa asigure consumul intern”, a declarat ministrul Agriculturii.
Citeste si Ce n-au putut romanii, fac rusii! Exporturile de cereale, suspendate pana la 1 iulie!
El a mentionat ca in cele mai sumbre scenarii legate de consecintele acestei secete consumul intern de cereale va fi acoperit de productia din toamna acestui an,potrivit Agerpres.
“Am spus si cu alte ocazii: noi consumam ca si tara undeva intre 2,2 – 2,5 milioane de tone de grau si aproximativ 7 milioane tone de porumb. In anii in care a plouat, productiile au fost intre 7 si 9 milioane de tone de grau si cam 14 milioane de tone de porumb, de aceea, in cele mai sumbre scenarii legate de consecintele acestei secete, consumul intern de cereale ar fi acoperit de productia din toamna. Vom monitoriza in continuare stocurile si vom face in asa fel incat, daca este nevoie, vom lua masuri extreme, asa cum am luat in urma cu doua saptamani, ca sa ne asiguram ca toate alimentele de baza de care cetatenii Romaniei au nevoie vor fi in cantitati suficiente pe toata perioadei crizei si post-criza”, a declarat Oros.