Fabrica de Zahar Bod reincepe productia, anul viitor

Fabrica de Zahar Bod reincepe productia, anul viitor

 

Fabrica de Zahar Bod isi va relua productia de zahar din sfecla de zahar, anul viitor, fiind demarata deja procedura de negociere si achizitie de materie prima de la producatorii si asociatiile de producatori interesate. Anuntul a fost facut de catre Compania Best Achizitii, detinatoarea brand-ului “Zahar BOD”, dar si a unei parti reprezentative a unitatii.

Fabrica de Zahar Bod se numara printre cele cateva unitati din industria zaharului din tara noastra ramase in functiune.

Infiintata in 1889, unitatea de productie din Bod a functionat fara incetare mai mult de 130 de ani, infruntand doua razboaie mondiale si cutremure majore. In anul 2021, din cauza datoriilor acumulate, fabrica a intrat in insolventa, iar activitatea acesteia s-a incheiat. Activele au fost scoase la licitatie „pentru recuperarea datoriilor”, conform Centu SPRL. 

Recent, fabrica si-a schimbat actionarii, care anunta relansarea in productie. La finele anului trecut, Best Achizitii SRL, o companie din Bucuresti care a vandut in pandemie masti si manusi, a cumparat terenurile Fabricii de Zahar Bod pentru suma de 5,1 milioane de lei.

In Romania, mai exista in prezent doar trei fabrici de zahar: Oradea, Roman si Ludus, preluata recent de un grup de fermieri, fata de 35 cate erau in 1990.

Consumul intern de zahar se ridica undeva la 500.000 tone pe an, din care undeva la 25% este asigurat din productia nationala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *