Focare de pesta porcina africana in trei ferme industriale

Focare de pesta porcina africana in trei ferme industriale

 

In Romania erau active, la data de 2 noiembrie 2022, un numar de 47 de focare de pesta porcina africana (PPA), dintre care trei la nivelul exploatatiilor comerciale. Este vorba de o ferma din judetul Timis si alte doua din judetul Iasi, in total fiind sacrificate peste 65.000 de animale. 

Restul de 44 de focare au fost inregistrate la nivelul gospodariilor populatiei, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Cel mai mare focar a fost depistat la o exploatatie comerciala din judetul Timis, cu 39.191 de capete de porcine, confirmat in data de 11 octombrie 2022 prin buletinul de analiza cu rezultat pozitiv emis de Laboratorul National de Referinta pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia ca cea mai probabila cale de patrundere a bolii este reprezentata de factorul uman.

Circa 25.000 de porci, sacrificati in Iasi

Un alt focar de PPA a fost semnalat la o exploatatie comerciala din judetul Iasi, cu 19.983 de capete de porcine, confirmarea venind in data de 25 octombrie.

Si in aceasta situatie cea mai probabila cale de patrundere a bolii este reprezentata de factorul uman.

Un al doilea focar in Iasi a fost confirmat in data de 27 octombrie la o exploatatie comerciala cu 3.566 de capete de porcine. Si in acest caz, calea de patrundere a bolii este reprezentata de popularea fermei in data de 23 octombrie cu porcine provenite de la exploatatia comerciala din Iasi confirmata cu PPA in data de 25 octombrie 2022.

In perioada 2017 si pana in prezent, in Romania au fost stinse 5.843 de focare de pesta porcina africana.

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 6.787 de cazuri la mistreti in 41 de judete. In conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor.Circa 500 de posturi vacante la institutiile subordonate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *