Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, a cumparat la finele lunii august o cantitate record de grau din Rusia, tara a carei recolta se apropie de maximul istoric inregistrat in 2017, ceea ce ii permite sa isi consolideze avansul asupra furnizorilor rivali, transmite Bloomberg. Si nici nu este de mirare, in conditiile in care Romania si Franta au productii cu mult mai mici in acest an, din cauza secetei, dar si Ucraina se confrunta cu aceeasi problema. De altfel, este de asteptat ca in noul sezon aceste tari sa-si reduca semmnficativ livrarile la export.
Cea mai buna dovada a ofensivei rusesti pe piata egipteana este faptul ca in luna august a fost achizitionat grau numai din Rusia, care cel mai pobabil va deveni liderul mondial la exporturile de grau!
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare din Egipt (GASC – entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean) a contractat o cantitate de 530.000 de tone de grau din Rusia la licitatia organizata in data de 25 septembrie, cea mai mare cantitate de grau rusesc cumparata vreodata de Egipt la singura licitatie incepand din sezonul 2012-2013.
Livrarile atractive de grau rusesc reprezinta 80% din achizitiile de grau ale Egiptului in acest sezon, comparativ cu mai putin de jumatate in perioada similara a anului trecut, potrivit Agerpres.
In sezonul 2020-2021, Egiptul a cumparat din Rusia o cantitate 2,3 milioane de tone de grau, in timp ce achizitiile din Ucraina s-au ridicat la 530.000 de tone, iar cele din Romania la doar 60.000 de tone.
De la inceputul lunii august, Egiptul nu a mai cumparat grau din alta tara decat Rusia, iar ofertele venite din Uniunea Europeana au fost modeste in ultimele luni.
Citeste si Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de grau de circa 5 mil. de tone, in acest an
Rusia aproape a terminat recoltatul graului, iar productia este asteptata sa se apropie de recordul din 2017, ceea ce ar ajuta Rusia sa redobandeasca pozitia de cel mai mare exportator mondial. In contrast, recolta Ucrainei a scazut usor comparativ cu cea de anul trecut, iar productiile au scazut foarte mult in Franta si Romania, ceea ce face graul rusesc si mai competitiv.
Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“