Fonio, o cereala la moda

Fonio, o cereala la moda

 

fonioS-a spus despre aceasta cereala ca este noua quinoa. Foarte folosita in bucataria Africii de Vest, fonio si-a facut loc tot mai mult in farfuriile europenilor in ultimii ani, pe motiv ca este un aliment „sanatos” si, in plus, fara gluten. Fonio este o cereala cultivata de milenii, cu precadere in Africa subsahariana.

Dupa recoltare si decorticare, fonio seamana mai degraba cu niste mici boabe de orez. Unii spun ca are gust de nuci, altii spun ca este destul de fada, dar in orice caz, este tot mai promovata ca fiind o varianta de mancare „sanatoasa”.

Desi este cunoscuta bucatariei europene inca din anii 1960-1980, fonio a starnit din nou interesul consumatorilor in anii 2000, odata cu aparitia unei tehnologii pentru decorticare.

Bobul de fonio este „invelit” intr-o coaja, asa cum este ovazul si orzul si de aceea trebuie decorticat, o sarcina migaloasa, pe care o indeplineau de obicei femeile. Pentru decorticarea manuala a unui kilogram de fonio era nevoie de cel putin o ora, or acum, masinile pot procesa 100 de kg de fonio intr-o ora. Ca urmare, fonio a inceput sa fie din ce in ce mai cultivata.

O planta care tolereaza bine seceta

Din punct de vedere agricol, fonio este o planta usor de cultivat. Rasare pe orice fel de teren, chiar si pe cele argiloase sau care au fost saracite prin cultivare intensa. Tolereaza foarte bine seceta si nu are nevoie de foarte multa apa.

Nutritional, nu este asa bogata in fibre si nici in proteine (spre deosebire de quinoa), desi acestea sunt calitati laudate adesea in reclamele pentru alimente. In schimb, este usor digerabila, are aceleasi calitati nutritionale ca orezul si este mai bogata in aminoacizi sulfurati.

Sursa: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *