Aurel Tanase: Putem sa reducem importurile, daca nu sa le si eliminam!

Aurel Tanase: Putem sa reducem importurile, daca nu sa le si eliminam!

 

fr&legEste foarte important in aceasta perioada sa se lanseze programele de productie, de investitii, de asigurare resurse, de dirijat spre unde este nevoie. Ministerul Agriculturii trebuie sa prezinte programele publice astfel incat fermierii sa opteze pentru structuri de specii, esalonare de livrari, corelari de ce si cat trebuie. Se vine dupa un an 2020 foarte greu, cu efecte dezastruoase in ce priveste nivelul productiei, costuri foarte mari si preturi de valorificare mici.

Analizand istoricul se poate constata ca nevoia de consum pentru rosii creste, iar prezenta in piata in a doua parte a lunii iulie si mai ales august trebuie rezolvata.

Nu este admis ca preturile de vanzare in principal in luna iunie sa fie 0,8-1,2 lei /kg si sa se ajunga in luna august la 5/6 lei/kg!
Se constata disfunctii in ceea ce priveste profitul pe lant, cel care munceste cel mai mult fiind producatorul, acesta castigand cel mai putin sau deloc.

Se impun cateva masuri urgente.

– In primul rand trebuie sa determinam pe fiecare produs un standard de cost de la care pornind sa se evalueze functie de efort, risc, procente de adaos aplicat 5-10% la angrosist, maxim 30% la detailist.

– Sistemele de ambalare in special pentru piata urbana, pentru engross trebuie corectat in urgenta. Nu este posibil ca toate legumele sa circule in baxuri de banana. Acestea au facut si fac un mare rau prin infestarea cu boli si daunatori, baxurile fiind refolosite de 4-5 ori.

Prin aplicarea Sprijinului Cuplat la legume exista posibilitate de interventie stimuland producatorul, tinandu-l aproape pentru a nu abandona activitatea.

In luna august se transmit la Comisia de Agricultura propunerile de sprijin pe fiecare categorie.

Sigur este nevoie de documentare, de date, de discutii pentru o apreciere corecta.

Pentru anul 2019 aplicarea a dus la totala nemultumire.

Nu s-au acoperit costurile, la culturile in sere si solarii, la materiile prime pentru industrializare respective rosiile si castravetii nu s-au acoperit costurile. S-a motivat vechea guvernare ca nu a notificat in august.

Se impune dezvoltarea sectorului, aceasta presupune investitii, in sere, in solarii, in echipamente de irigat, mijloace mecanice etc.

In exercitiul 2024-2020 investitiile in spatii protejate au fost nesemnificative. Dintre acestea, 90% s-au facut prin efort propriu, dar sumele sunt mici.

Daca in 2019 au fost declarate la APIA 1420 ha spatii protejate, suprafata anuala nou construita trebuie sa fie de cca. 1000 ha/an, sa se ajunga in 2027 la cca 8-10 mii ha.

De aici o preocupare sustinuta pentru identificarea surselor financiare si, sigur, o alta abordare in ceea ce priveste usurinta la obtinerea surselor de investitii, gandire profesionala, care sa raspunda la tipul de constructie.

Lucrurile nu sunt deloc simple. Pe de o parte in MADR nu exista o directie, serviciu care sa gandeasca politici pentru sector, caderea s-a produs an de an si inca se produce.

Intalnirile de lucru, comunicarea lasa de dorit, sau mai bine zis nu exista. In atare conditii mersul haotic, necunoasterea realitatii, creaza animozitati, neincredere. Impreuna cu celelalte sectoare am initiat un Apel in care am rugat spectrul politic sa stabilim o strategie comuna asa incat indiferent de cine conduce ministerul sa se aplice Strategia acceptata.

Deocamdata nimeni nu vrea sa auda!

Atragem atentia asupra greselilor care se fac prin incurajarea importurilor.

Romania dispune de tot ce ii trebuie ca sa diminuam importurile, daca nu sa le si eliminam.

Planificarea, corelarea factorilor, politici publice afisate din timp, corectate daca se impune si situatia se schimba.

Oare de cand putem vorbi de profesionalism, de seriozitate, de responsabilitate?

Autor: Aurel Tanase, Director General, Organizatia Interprofesionala Nationala Prodcom Legume – Fructe

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *