Demonstratii agricole in camp, tehnica agrara de ultima generatie si show-uri live la prima editie AGRIVENTURA

Demonstratii agricole in camp, tehnica agrara de ultima generatie si show-uri live la prima editie AGRIVENTURA

 

S-a incheiat prima editie AGRIVENTURA – Sfatul Granarilor 2022. Evenimentul, care s-a desfasurat pe parcursul a trei zile, pe platforma Panifcom, de pe terenurile Statiunii de Cercetari Agricole Podu Iloaiei, judetul Iasi, a fost un adevarat maraton de activitati si demonstratii agricole. Gandit intr-un concept integrat, AGRIVENTURA a devenit liantul celor mai reprezentative asociatii agricole nationale si internationale.

Desfasurat pe o suprafata de 140 hectare, evenimentul a oferit vizitatorilor acces la un amplu program de demonstratii agricole, prezentari de tehnica agrara si solutii complete pentru fermele vegetale si zootehnice oferite de companiile prezente la eveniment. Zeci de standuri expozitionale au fost amenajate pe aleea pietonala de pe platforma pentru companiile nationale si internationale care au venit cu cele mai noi solutii pentru fermierii din regiunea de nord-est a tarii. In fiecare zi vizitatorii au putut asista la prezentari live ale producatorilor de seminte si hibrizi, la demonstratii de tehnica agricola in camp precum si la trei conferinte interesante, intr-un mix inchegat care sa aduca o imagine completa asupra situatiei agriculturii din aceasta regiune.

Unul dintre punctele de atractie a fost vizionarea culturilor experimentale de grau, porumb, si floarea soarelui, desfasurate pe o suprafata de 100 de hectare, pe platforma Panifcom.

Situatia din agricultura, dezbatuta cu specialisti din domeniu

In fiecare dintre cele 3 zile ale evenimentului au avut loc conferinte cu tematici diferite. In prima zi, s-au reunit si au transmis un mesaj comun cele mai reprezentative asociatii agricole nationale si internationale. Conferinta desfasurata la pavilionul central cu tema „Agricultura prezentul continuu” a reunit nume importante din sector: Max Schulman, vicepresedinte COPA COGECA; prof. Univ. Dr. Emerit Dr. H. C. Valeriu Tabara, presedinte al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Ghe. Ionescu Sisesti”; Cristina Cionga, director Afaceri Europene in cadrul Asociatiei Producatorilor de Porumb si Sorg din Romania (APPR) si reprezentant al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC); Florian Ciolacu, director Executiv al Clubului Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta; Bercu Florin, director executiv al Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) si reprezentant al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC); Cristian Gavrila, vicepresedinte al Federatiei PRO AGRO si reprezentant al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC); Dan Hurduc, fermier in judetul Vaslui si vicepresedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta; Dimitrie Musca, fermier in judetul Arad, Vicepresedinte al Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR); Alexandru Baciu, fermier in judetul Calarasi, vicepresedinte LAPAR si reprezentant al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC) si Emil Teofil Balteanu, presedinte al Asociatiei GRANARII.

S-au adus in atentie semnale transante si, cu sinceritate, a fost actualizata descrierea situatiei deosebit de dificile a fermierilor, afectati de: seceta, care parjoleste culturile din aceasta regiune; caderea preturilor la cereale si aglomeratia din Portul Constanta, lipsa fabricilor si a sustinerii pentru investitii in fabrici care, in nord-estul tarii, ar putea sa transforme materiile prime in alimente; cresterea continua a preturilor motorinei, energiei electrice, gazelor naturale si a  preturilor input-urilor agricole; ambitiile europene privind agricultura, care vor aduce reguli dure pentru fermieri, din anul 2023.

Cea de-a doua zi a AGRIVENTURII 2022 a stat sub semnul „Elogiului Satului Romanesc”. Conferinta cu aceeasi nume a avut invitati prestigiosi, care au facut o evocare a spatiului rural in contextul realitatilor actuale, marcate de globalizare si urbanizare. Invitati au fost: prof.univ.dr. Benone Pasarin, prorector U.S.V. Iasi, prof. univ. Cristian Petcu, presedintele Fundatiei Colegiului National de Aparare, dr.Marcel Lutic, etnograf, Costica Ciubotarita, mester popular (Joldesti, Botosani), Eugen Damean, fermier si Dan Cernat, managerul cultural al comunei Mosna.

In cea de a treia zi a evenimentului, numita “Ziua Mostenirii – Fiii fermierilor de azi, marii fermieri de maine”, s-a discutat despre viitorul agriculturii. Gandurile desprinse au fost ca marii fermieri de maine sunt entuziasti, motivati si polivalenti, iar vocea lor va rasuna pana la Bruxelles daca vor fi uniti. Printre invitati s-au numarat: prof. dr. Tudorel Toader, rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, prof. dr. Cristina Gavriluta, de la Facultatea de Sociologie a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Vasile Asandei, director- general ADR-Nord Est, Ciprian Iftimoaei, director-adjunct la Directia Judeteana de Statistica, Simona Man, fost secretar de stat in MADR, Marius Ogrezeanu, fondator Agribusiness Job, alaturi de 9 fermieri din regiune.

Programul a fost completat de spectacole live zilnice, sustinute de invitati speciali din Romania si Republica Moldova: „Lupii lui Calancea”, „Plaiesii”, Ansamblul de muzica populara „Constatin Arvinte”, precum si de festivalul fanfarelor Zece prajini, Valea Mare si Cozmesti.

AGRIVENTURA este un concept unic creat de Asociatia Granarii din Iasi. Organizatia functioneaza ca o asociatie non-profit, infiintata in anul 2017, avand un numar de 145 membri fermieri ce lucreaza o suprafata de peste 50.000 ha. Asociatia Granarii este membru al APPR, care alaturi de alte 3 organizatii importante (PRO AGRO, UNCSV, LAPAR) formeaza Alianta pentru Agricultura si Cooperare, una dintre cele mai reprezentative voci ale fermierilor in relatia cu institutiile, la nivel national si international.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul partenerilor premium, Agrisol, Bayer, Corteva si Syngenta, companii care ofera permanent solutii inovative in sprijinul agriculturii moderne si a fermierilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *