Tarfin, fintechul agricol turcesc lansat in Romania in aprilie anul acesta, obtine autorizarea Bancii Nationale Romane. Acreditarea reprezinta urmatorul pas in misiunea companiei de a sustine fermierii si distribuitorii de produse agricole, functionand ca un propulsor in lantul de aprovizionare.
Prin parteneriatele cu distribuitorii de inputuri agricole de toate dimensiunile, de la fitofarmacii la distribuitori nationali, Tarfin ajuta fermierii sa achizitioneze inputurile de care au nevoie cu optiunea de a plati dupa recolta. Platforma nu doar ca este complet digitalizata, fiind accesibila pe laptop, tableta sau telefonul mobil, dar este si foarte rapida, cu un timp de aprobare de mai putin de o ora. Cu Tarfin, fermierii pot accesa inputurile de care au nevoie la preturi accesibile, intr-un mod transparent si fara costuri aditionale ascunse.
„Avand in vedere contextul regional si schimbarile climatice globale care afecteaza puternic fermierii, Tarfin are un rol cheie in finantarea lantului agricol. Aceasta autorizatie reprezinta o etapa importanta in afacerea noastra si ne intareste eforturile de a sustine ecosistemul agricol”, a declarat Adina China-Birta, Directorul General Tarfin IFN Romania.
Inputurile agricole au devenit tot mai greu de achizitionat din cauza cresterii preturilor. La baza acestor majorari au stat o serie de factori, precum intreruperile in lantul de aprovizionare determinate de sanctiunile din anumite tari si restrictiile de export, iar contextul geopolitic curent genereaza si mai multa ingrijorare privind accesibilitatea fertilizantilor. Asistam la o crestere record a preturilor inputurilor, potrivit Bancii Mondiale. De la inceputul anului 2022, preturile fertilizantilor au crescut cu aproximativ 30%, motiv pentru care este cu atat mai important ca fermierii sa primeasca ajutorul necesar pentru a-si putea continua activitatea.
„Am inceput sa finantam achizitiile pentru urmatorul ciclu agricol cu scadenta de pana la un an pentru ca fermierii sa-si poata continua cu usurinta operatiunile agricole. In acest fel, distribuitorii isi permit termene de plata mai lungi si isi pot majora volumul vanzarilor, acoperind nevoile fermierilor mici si mijlocii”, concluzioneaza Adina China-Birta.
Tarfin finanteaza toate tipurile de inputuri agricole, precum si echipamente si instalatii mici. De la cultivatori de cereale pana la viticultori, cultivatori de legume sau crescatori de animale, toti fermierii pot accesa finantarea Tarfin. Pentru ca deja a inceput recolta graului, cultivatorii de cereale pot folosi Tarfin pentru a se pregati pentru urmatorul ciclu agricol, intrucat pot beneficia de finantare cu scadenta de pana la un an.
Despre Tarfin IFN
Tarfin este o companie infiintata de Mehmet Memecan, in 2017. Cu sprijinul actionarilor Syngenta, Yara Growth Ventures, Quona Capital, Collective Spark Fund si Elevator Ventures – actionarii internationali ai Raiffeisen Bank, start-up-ul agri fintech si-a extins operatiunile incepand cu anul 2022 si pe piata din Romania. Tarfin isi propune sa faciliteze accesul fermierilor la finantari, intr-un mod rapid si convenabil, cu ajutorul tehnologiei si a unei largi retele de distribuitori.
Tarfin a fost premiat drept „Fintech-ul cu cea mai rapida crestere a anului”, de catre Digital Money and Fintech Awards 2021 si a obtinut primul loc in Competitia Tehnologiei Financiare EFSE in anul 2017.