Radu Liviu Sumalan, profesor universitar doctor la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, propune un subiect interesant, dar si de actualitate: Deformarea fructelor si gigantismul la rosii.
“Fructele deformate de rosii sau “fata de pisica” cum zic americanii, constituie un fenomen care apare in timpul formarii florii si fructelor si poate avea cauze multiple (genetice, tehnologice si de medium). Poate fi cauzat de temperaturi scazute in timpul infloririi, fertilizarii cu doze mari de azot sau copilitului necorespunzator. Cultivarile de tomate cu fructe mari (de exemplu, soiurile vechi si populatiile locale) sunt mai predispuse la aceste deformari”, arata Radu Liviu Sumalan intr-o postare pe FB.
Mai trebuie mentionat ca fructele diforme apar frecvent si la alte specii la (capsuni, gogosari, vinete etc), iar fenomenul se intampla de obicei atunci cand temperaturile diurne scad sub 10 grade Celsius in timpul infloritului.
Citeste si Fructe si legume romanesti de la Profi sub marca “Proaspete de la noi”
Vremea mai rece interfereaza cu polenizarea si face ca unele flori sa ramana lipite de fructele in curs de crestere. Acest lucru determina ca o parte din fructele atasate sa se dezvolte la timp iar altele mai tarziu. Se obtin astfel fructe gigantice, multiple, concrescute, uimitor de ciudate, dar acest lucru nu afecteaza gustul. Datorita prezentei din abundenta a unor zone cavernoase pe fructe, acestea pot favoriza fixarea si dezvoltarea unor boli fungice sau aparitia daunatorilor ascunsi care sunt dificil de depistat, adauga profesorul. Iar drept exemplu, acesta ne arata o rosie deformata care “are 1,815 kg si a fost fertilizata exclusiv organic”.