Cum vrea sa rezolve fermierul Corvin Mateiu din Timis problema irigatiilor

Cum vrea sa rezolve fermierul Corvin Mateiu din Timis problema irigatiilor

 

Corvin Petru Mateiu administreaza o ferma cunoscuta in Romania – Agronevada Tim din localitatea Voiteg, judetul Timiș, care lucreaza aproximativ 15.000 ha de teren, ceea ce o plaseaza in topul celor mai mari producatori agricoli din Vestul tarii.

Pentru ca zona de vest este strabatuta de putine cursuri de apa cu debite suficient de mari incat sa permita irigatii extensive, Agro Nevada a apelat la solutii alternative de irigatii.

Fermierul a investit din fonduri proprii intr-un sistem de irigatii elaborat de ISPIF. Executia a inceput in iunie 2020, cu termen de receptionare in anul 2022, iar specificitatea acestuia consta in sursa de apa și modul de gestionare a rezervei de apa.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Investitia se va ridica la 3,5 milioane euro, iar sistemul de irigatii va functiona pe baza de ba zin de colectare, alimentat din surse naturale, care se va intinde pe o suprafata de 6 ha, cu posibilitatea de extindere și va avea o adancime medie de 8 metri, unde se va acumula apa necesara irigatiilor. Volumul lacului va fi de 600.000 mc de apa ce ar asigura necesarul de apa pentru a iriga 600 ha pe toata perioada de vegetatie.

Din iunie 2020 pana in prezent, fermierul a investit 800.000 euro in lacul de acumulare, iar la finalul lunii august 2021, investitia pe partea de colectare a apei, va ajunge la 1,2 milioane euro.

Citeste si Investitii de peste trei milioane euro la Procereal Agrosan

Ministrul Adrian Oros a vizitat in data de 2 iulie 2021 ferma Agronevada Tim.

One thought on “Cum vrea sa rezolve fermierul Corvin Mateiu din Timis problema irigatiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *