Cum a reusit un fermier din judetul Dolj sa se adapteze la provocarile anului 2022 din agribusiness

Cum a reusit un fermier din judetul Dolj sa se adapteze la provocarile anului 2022 din agribusiness

 

Agricultura romaneasca a fost puternic afectata de scumpirea inputurilor agricole, ambele fiind efecte ale conflictului de la granita. O statistica publicata in luna noiembrie de Comisia Europeana] arata ca preturile la paine si cereale in statele UE au suferit majorari de 18.8% in ultimul an, acest sector fiind printre cele mai afectate din agricultura.

Agricultorii autohtoni au fost si ei influentati de aceasta evolutie. Robert Vanatoru este un tanar fermier din satul Piria, judetul Dolj, care are in exploatatie 220 de hectare de teren arabil. Potrivit acestuia, din cauza scumpirilor in lant cauzate de situatia din Ucraina, preturile inputurilor agricole au crescut considerabil in anul 2022. Chiar si in acest context, fermierul spune ca afacerea sa a crescut.

In anul 2019, fermierul a preluat exploatatia familiei, avand  in primul an de activitate o suprafata de 50 de hectare. In prezent fermierul exploateaza 220 de hectare cu diferite tipuri de culturi. Dintre acestea, 60 de hectare sunt semanate cu grau, 30 de hectare cu orz, urmand ca in toamna sa infiinteze 100 de hectare de floarea soarelui si 30 de hectare de porumb. Potrivit fermierului, anul 2022 a fost cel mai dificil an de cand activeaza in agri-business.

Preturile au limitat accesul fermierilor la tehnologie agricola

Preturile inputurilor agricole au crescut considerabil, limitand astfel accesul fermierilor la o tehnologie completa. O serie de date publicate de Comisia Europeana arata ca in ultimul an, costurile inputurilor agricole au crescut cu 24.9%, existand fertilizatori la care pretul a crescut si cu peste 150%.

Potrivit fermierului, daca mentionam si seceta din vara anului 2022, putem concluziona ca a fost un an agricol dificil pentru industria agricola romaneasca. Cu toate acestea, Robert Vanatoru a apreciat ca recoltele din acest an au fost in media anilor precedenti, reusind sa-si mentina afacerea in parametri optimi. Acesta a subliniat importanta sprijinului oferit de Tarfin, companie care ofera suport financiar pentru achizitionarea inputurilor agricole.

„Intrucat preturile inputurilor agricole au crescut intr-un ritm pe care niciun fermier nu cred ca l-a anticipat, 2022 a fost un an agricol provocator si dinamic. Cu ajutorul Tarfin, am achizitionat de la Semar Agro inputurile agricole necesare infiintarii culturilor, procesul fiind unul simplu si rapid”, a declarat agricultorul Robert Vanatoru.

Tarfin ofera suport financiar fermierilor si distribuitorilor, urmand ca acestia sa achite la recolta: „Efectele contextului de piata actual s-au resimtit si in activitatea noastra. In 2022 am avut peste peste 450 de solicitari de la fermieri, insumand o suprafata cultivata de 44.000 hectare. Suntem deschisi sa sprijinim agricultura din Romania si vrem sa ne consolidam rolul de partener al distribuitorilor pe piata locala. Credem ca solutia oferita de noi, de a achizitiona inputuri agricole si a le achita la recolta, este un mijloc prin care fermierii pot sa ajunga mai usor la recoltele planificate, fara a face compromisuri care sa afecteze potentialul de dezvoltare a afacerii lor”, a declarat Adina China-Birta, Director General Tarfin Romania.

Lipsa irigatiilor, o problema care afecteaza recoltele

Impactul schimbarilor climatice se resimte cel mai mult acolo unde nu se implementeaza o tehnologie corecta a culturilor infiintate, iar lipsa precipitatiilor influenteaza foarte mult modul de dezvoltare al culturilor, mai afirma Robert Vanatoru. De asemenea, acesta a declarat ca in zona judetului Dolj, unde isi desfasoara activitatea, accesul la sistemele de irigatii este unul anevoios, influentat foarte mult de nivelul ploilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *