Cum a aratat depozitarea de cereale in 2022

Cum a aratat depozitarea de cereale in 2022

 

Cea de-a III-a editie a conferintelor Grain Bags, cunoscute sub denumirea „Cum arata depozitarea de cereale in Romania”, a avut loc pe 12 ianuarie 2023, la Hotelul Crowne Plaza, din Bucuresti. Aceasta s-a bucurat de participarea a peste 60 de invitati – lideri din asociatiile de profil, manageri din agribusiness, mari fermieri, dar si jurnalisti din presa agricola si financiara. In cadrul evenimentului, a avut loc si lansarea oficiala a companiei ProCompost Romania.

Manifestarea a inclus trei paneluri de discutii pe teme diferite, toate avand ca punct comun depozitarea cerealelor. Primul panel s-a derulat sub tema „Depozitarea de cereale, primul pas spre profit” si i-a avut ca speakeri pe: Nicu Vasile, presedinte Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Georgiana Ene, director general Directia pentru Agricultura Judeteana Ilfov, Narcis Ranghiuc, director general Grain Bags si ProCompost Romania si Alexandru Haita, presedinte Cooperativa Agricola Tinoasa, Teleroman.

Peste 20.000 tone cereale si oleaginoase, stocate in silobag de Cooperativa Tinoasa Teleorman in 2022

Cuvantul de bun venit i-a revenit directorului general, Narcis Ranghiuc, pentru ca apoi invitatii sa discute despre avantajele, dar si dezavantajele sistemului silobag.  Alexandru Haita a vorbit despre experienta folosirii sistemului silobag, mentionand ca tot mai multi fermieri care sunt afiliati la Cooperativa Tinoasa au inceput sa depoziteze in silobag. Chiar si cei care detin silozuri, pentru ca este o varianta rapida si economica.

„Initial am avut o oarecare retinere in a depozita in silobag. Totusi, am stocat pentru 4-5 luni, 100 de tone de mazare. Acum, recomand silobag-urile de la Grain Bags. Sunt o varianta usoara, fiabila care merita increderea fermierilor. Recoltele se pastreaza foarte bine, indiferent din ce cultura provin. Sigur, exista si unele dezavantaje legate de exigenta exploatarii, ca exemplu: suprafata utila pentru amplasare, realizarea corecta a terasamentului si protejarea impotriva pasarilor si rozatoarelor. Daca sunt achizitionate accesoriile, precum plasele de protectie, chederele de etansare la capete care realizeaza o inchidere ermetica a silobag-ului, nu exista niciun fel de problema. Insa, comparand aceste lucruri cu flexibilitatea, calitatea stocarii, valoarea de achizitie ieftina, amortizarea rapida, reducerea costurilor cu transportul si optimizarea activitatii de depozitare, fara alte interventii, este clar, ca sistemul silobag ofera avantaje reale.

Chiar si la nivel de cooperativa, am recomandat colegilor aceasta solutie, spunandu-le ca trebuie sa aiba incredere si sa testeze. Cu totii am tras concluzia ca, achizitionand silobag-urile Grain Bags, castigam timp, bani si siguranta, iar cifrele o demostreaza.

La nivel de cooperativa, anul trecut am avut o cifra de afaceri de 26 de milioane de euro. In 2022, am avut 15.000 de tone de cereale in silobag si 5.500 de tone de oleaginoase (rapita si floarea-soarelui). Nu am avut probleme de calitate a marfii, iar acum livram grau si rapita. Despre dezavantajele sistemului, pot sa spun ca nu exista, daca se respecta conditile tehnologice, Plasa de protectie este foarte importanta pentru a evita atacul pasarilor. Aceasta poate fi refolosita mai multi ani la rand. Este o investitie destul de mare, dar se amortizeaza in aproximativ 4-5 ani. In vederea evitarii atacului de rozatoare, noi depozitam pe platforma betonata si pamant, fiind necesara pastrarea zonei curate, precum si sigilarea corespunzatoare a silobagului. Noi, fermierii din Cooperativa Tinoasa, am crescut depozitarea in silobag de la an la an”, a precizat fermierul.

La randul sau, Nicu Vasile, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a subliniat faptul ca silobag-urile ii ajuta fermieri sa creasca atat capacitatea de recoltare, cat si cea de transport. „Silobag-urile pot fi folosite atat de marii fermieri, cat si de cei mici. Pentru micii fermieri inseamna investitii minine, iar pentru marii fermieri, avantajul este de a creste productivitatea muncii, prin eficientizarea capacitatii de recoltare si transport. In ceea ce priveste dezavantajele, cele mai frecvente sunt pagubele create de pasari si rozatoare. Insa, noi nu avem solutii legale pentru combaterea rozatoarelor in teren”. 

Specialistii Grain Bags propun ca solutii: plasa de protectie, inchiderea sacului corespunzator (capcane + pietris/pamant pe capatul silobag-ului).

Si Adrian Tone, fermier care lucreaza in Ilfov peste 3.000 de ha a mentionat faptul ca in ultimii 3 ani, a recoltat cu 5-6 combine, timp de 10 ore pe zi, iar transportatorul nu facea fata tot timpul (40-50 camioane/zi). In aceste condititii, silobag-ul l-a ajutat foarte mult. „Pierderi cauzate de animale sunt minimale, adica undeva intre 100 si 200 kg la un silobag. Comparativ cu cat te ajuta silobag-ul in timp ce recoltezi, aceste pierderi sunt nesemnificative. Silobagul este o solutie rapida. Va dau exemplul meu, stiam ca a doua zi va ploua si am recoltat masiv pana la miezul noptii. Inainte de intrarea pe piata a silobagului, cumparam folie si recolta statea sub folie. In 2008, am avut 1.000 tone de grau recoltat, care a stat 2 saptamani sub folie. Acum, folosim silobagul si este solutia optima”.

O cercetare care a trecut in practica cu succes. Pasta de sorg, depozitata in silobag

In panelul 2, s-a discutat despre „Cum depozitezi eficient furajele”. Asadar, au luat cuvantul pe rand, Costin Telehuz, secretar de stat MADR, Marius Micu, vicepresedinte Copa, Georgiana Ene, director general Directia pentru Agricultura Judeteana Ilfov, fermierul Vasile Lungu si Ioan Oroian, director Statiunea de Cercertare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Targu-Mures.

Cunoscutul fermier iesean, Vasile Lungu a prezentat situatia in care l-a ajutat depozitarea in silobag.

„Si pentru noi silobagul a fost o alternativa excelenta. Am avut urmatoarea situatie: am semanat porumb dupa grau si bruma a venit mult mai devreme decat ne asteptam. Am ramas cu o productie de 7-8 tone de stiuleti la hectar, dar am reusit sa recoltam boabe la umiditate mare, le-am zdrobit si le-am depozitat in silobag pentru animale. Si am fost multumiti de aceasta alegere!”.

Costin Telehuz, secretar de stat MADR a vorbit despre importanta silobag-urilor pentru fermierii care nu au spatii de depozitare, subliniind faptul ca acestea reprezinta o solutie facila si optima de stocare a cerealelor. „Sistemul silobag rezolva una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta atat fermele agricole zootehnice de marime medie si mare, cat si procesatorii de cereale si oleaginoase, respectiv depozitarea de cereale si furaje in conditii optime si economice”.

Ioan Oroian, director la Statiunea de Cercertare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Targu-Mures a sustinut o prezentare referitoare la tehnologia de conservare a boabelor de sorg sub forma de pasta – care apoi a fost depozitata cu succes in silobag-urile Grain Bags. „Cea mai afectata cultura la ora actuala este porumbul, cultura cu cea mai mare pondere in structura culturilor agricole si cu o larga utilizare. Daca in cea mai mare parte din tara, porumbul este puternic afectat de conditiile climatice, in zona noastra este decimat de animalele salbatice din  momentul semanatului si pana la maturitate. In aceste conditii, gasirea unei alternative la cultura porumbului a devenit o necesitate. Studiul efectuat pe mai multi ani, ne-a dus la concluzia ca o alternativa care sa satisfaca inlocuirea porumbului este sorgul, cultura nu tocmai noua, dar putin raspandita in Romania”.

Despre conservarea sorgului sub forma de pasta, Ioan Oroian a spus ca silobagul este alegerea potrivita.

„Silobagul, mai exact, insilozarea prin insacuire este solutia tehnica inovativa pentru fermieri, ce favorizeaza eficientizarea proceselor de depozitare a recoltei. Acest nou sistem reduce semnificativ atat pierderile cantitative, cat si cele calitative. Pentru conservare se foloseste un inoculant care este pulverizat pe pasta odata cu macinatul. Silobagul este inchis, iar dupa 3 luni, pasta poate fi introdusa in ratia tineretului bovin, inlocuind porumbul.

Concluziile demonstreaza ca obtinerea sorgului sub forma de pasta elimina orice posibilitate de infestare cu micotoxine in timpul pastrarii, dar si atacul daunatorilor de magazie. Conservarea sub forma de pasta este mai ieftina fata de uscarea cu agent termic”.

„Niciodata nu poti calcula dimensiunea unei magazii, in schimb silobag-ul il dimensionezi cum doresti”

Ultimul panel a avut ca subiect de discutie „Procesarea cerealelor, implinirea profitului” si i-a avut ca lectori pe: Emil Bercaru, Warehouse & Silo Logistics Bunge, Ionut Olteanu, director general Agromad Crops, Ionel Apostu, expert in depozitarea de cereale si Cezar Gheorghe, analist expert si consultant pentru comertul cu cereale.

Emil Bercaru, reprezentantul companiei Bunge a mentionat ca depozitarea in silobag este extrem de utila in depozitarea oleaginoaselor si a explicat conditiile care trebuiesc respectate. „Noi am depozitat seminte de floarea-soarelui si s-au pastrat foarte bine in conditiile in care capetele au fost etansate asa cum trebuie si cultura a fost curata, fara alte resturi vegetale, care sa pericliteze calitatea. Pentru rapita, folosim tehnologia silobag de 7 ani si depozitarea a fost impecabila. Am stocat intr-un an, peste 5.000 de tone in locatiile noastre. Produsele au fost depozitate la o umiditate destul de mica, de 8% si maxim 2%, corp strain pentru a evita aprinderile. Alegem sa depozitam la umiditati cat mai mici, pentru a elimina orice risc, iar perioada medie de depozitare a fost intre 7 si 8 luni”.

Fermierul Ionut Olteanu, care lucreaza in jur de 14.000 ha de teren, a tinut sa precizeze ca in contextul actual, silobag-ul este o solutie la indemana oricui, daca ne referim la costuri. „Trebuie sa ne gestionam atent costurile, iar varianta depozitarii in silobag este foarte avantajoasa, avand preturi rezonabile. Practic, la acest moment, este cea mai ieftina si eficienta solutie de stocare a cerealelor si furajelor. Am in plan, ca anul acesta sa depozitez peste 5.000 de tone in silobag”. 

Analist expert si consultant pentru comertul cu cereale, Cezar Gheorghe a facut o trecere pe diagonala prin piata cerealelor la nivel mondial. Acesta i-a linistit pe cei care au stocuri de porumb, in ideea ca pretul ar mai putea creste usor, in urmatoarea perioada. „Am putea sa mai vedem cresteri de 5 sau 10 euro pe tona in viitorul apropiat, insa graul se va agata ca un bolovan de gatul porumbului si nu il va lasa sa creasca deoarece graul furaj va substitui porumbul in retete. Dar, pentru cei care au stocuri de porumb, inca este bine si nu trebuie sa intre in panica”.

Si pretul la semintele de floarea-soarelui ar urma sa creasca, incepand cu luna februarie 2023, pentru ca procesatorii au nevoie de materie prima, insa nu se va mai atinge niciodata un pret de 1.150 dolari pe tona, cum s-a intamplat in martie 2022, a declarat acesta. „Dupa jumatatea lunii noiembrie 2022, am spus ca pretul semintelor de floarea soarelui va creste gradual dupa data de 10-12 februarie. Deja, astazi, vedem procesatori care ofera 550-560 dolari/tona, fata de 525-530 dolari/tona inainte de sarbatori. Potentialul la semintele de floare soarelui exista, dar sa nu credeti ca se vor duce in cer, nu vom mai vedea niciodata, dar niciodata, 1.150 de dolari/tona de seminte, ca anul trecut la inceputul lui martie, dar poate ca vom atinge un nivel de 570-580-585 dolari si cam atat”.

Ionel Apostu, expert in depozitarea de cereale, a prezentat o paralela intre stocarea in siloz, magazie si silobag. „Daca dorim sa facem investitii, transformam un cost fix in unul variabil. Niciodata nu poti calcula dimensiunea unei magazii, in schimb sacul il dimensionezi in functie pe nevoile de stocare din ferma. Ca avantaje ale silobag-ului pot aminti:  cresterea vitezei de recoltare, scaderea pierderilor, puterea de negociere mai buna raportata la conditiile contractuale de vanzare, nu mai exista influenta factorilor perturbatori si nu mai exista nici costuri de depozitare. Totodata, silobagul permite depozitarea la umiditate ridicata, maxim 16-18%. Un alt avantaj este ca se poate incarca si descarca direct in camp, capacitatea de descarcare fiind de 300 tone la hectar. Prin depozitarea in silobag-uri, crestem capacitatea de depozitare si cea de receptie pe fiecare locatie, avand posibilitatea sa verificam calitatea stocului. In opinia mea, avantajele primordiale ale acestei solutii sunt: pastrarea calitatii furajului si umiditatea mai crescuta la care se pot depozita cerealele”.

Compostarea, un nou proiect marca Grain Bags

Punctul culminant al evenimentului l-a reprezentat lansarea oficiala a companiei ProCompost Romania, despre care a vorbit Narcis Ranghiuc, directorul general al acesteia. Iar, in completarea acestuia a venit si Neculae Baldea, presedinte al Asociatiei pentru o apa curata (APAC).

„Noul proiect Grain Bags este despre compostare, se numeste ProCompost Romania si face parte din grupul de firme Grain Bags. ProCompost este o companie romaneasca care comercializeaza utilaje si echipamente din industria reciclarii, in special pentru deseuri vegetale (utilaje pentru tocare crengi, iarba etc) in vederea realizarii de compost, dar si a deseurilor menajere, industriale si organice.

Asadar, vrem sa crestem gradul de constientizare cu privire la importanta mentinerii ecosistemelor sanatoase si a bunastarii umane, abordand provocari tot mai mari in managementul solului, sporind gradul de responsabilizare fata de importanta unui sol sanatos si incurajand societatile sa imbunatateasca solul”, a mentionat Narcis Ranghiuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *