Expert: Nu vom mai vedea niciodata 1.150 dolari/tona la semintele de floarea soarelui ca in 2022

Expert: Nu vom mai vedea niciodata 1.150 dolari/tona la semintele de floarea soarelui ca in 2022

 

Pretul la semintele de floarea soarelui ar urma sa creasca, incepand cu luna februarie, pentru ca procesatorii au nevoie de materie prima, insa nu se va mai atinge niciodata un pret de 1.150 dolari pe tona, cum s-a intamplat in martie 2022, sustine Cezar Gheorghe, analist expert pe piata cerealelor.

„Dupa jumatatea lunii noiembrie 2022, am spus ca pretul semintelor de floarea soarelui va creste gradual dupa data de 10-12 februarie. Deja, astazi, vedem procesatori care ofera 550-560 dolari/tona, fata de 525-530 dolari/tona inainte de Sarbatori.. (..). Potentialul la semintele de floare soarelui exista, dar sa nu credeti ca se vor duce in cer, nu vom mai vedea niciodata, dar niciodata, 1.150 de dolari/tona de seminte, ca anul trecut la inceputul lui martie, dar poate ca vom atinge un nivel de 570-580-585 dolari si cam atat”, a declarat Cezar Gheorghe, analist expert si consultant pentru comertul cu cereale, in cadrul unei conferinte avand ca tema depozitarea materiilor prime in Romania, eveniment organizat de Grain Bags.

Situatia se datoreaza in principal Rusiei, care este extrem de agresiva in a vinde ulei brut, iar placa ei turnanta si pentru comertul cu ulei si pentru petrol este India, a mai precizat Gheorghe, potrivit Puterea.ro.

Anul trecut, dupa invadarea Ucrainei, cel mai mare furnizor de ulei vegetal din lume, de catre Rusia, a fost nebunie pe piata internationala. Nu doar ca preturile la ulei au crescut spectaculos, dar au fost si probleme de aprovizionare.

Contextul de piata

Uniunea Europeana a avut, in 2022, o productie de 9,45 milioane tone de seminte de floarea soarelui, fata de 10,8 milioane tone, cat era estimat, din cauza secetei.

Probleme au fost si in Rusia, cu un minus de 2 milioane tone de seminte de floarea soarelui, ramase pe camp, dar si in Ucraina, care a pierdut 0,5 milioane tone, din cauza ploilor de la recoltare.

Mai trebuie mentionat si faptul ca Argentina astepta o productie de 4,2 milioane tone, in conditiile in care au fost marite suprafetele, insa ea va fi totusi mai mica – 3,8 milioane tone.

One thought on “Expert: Nu vom mai vedea niciodata 1.150 dolari/tona la semintele de floarea soarelui ca in 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *