Micii fermieri pot sa faca singuri tratamentele fitosanitare

Micii fermieri pot sa faca singuri tratamentele fitosanitare

 

Micii fermieri pot sa folosesca in continuare produse de protectie a plantelor pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare fara sa aiba o autorizatie in acest sens. De asemenea, nu trebuie sa aiba studii de specialitate pentru a realiza aceste lucrari.

Dupa ce in ultimele luni au circulat tot felul de informatii cu privire la utilizarea produselor de protectie a plantelor pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare de catre micii fermieri, acum, urmeaza sa apara o Ordonanta de urgenta privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor pe teritoriul Romaniei, care va clarifica situatia pentru toata lumea.

Mai simplu spus, actul normativ reglementeaza folosirea substantelor periculoase care se face de catre firmele autorizate.

”Micii fermieri nu erau sanctionati nici inainte, dar nici acum, Ei nu au nevoie de autorizatie sa efectueze tratamentele fitosanitare, nu exista interdictie decat pentru acele substante periculoase, care nu pot sa fie utilizate de orice persoana”, au declarat pentru Ziarul Puterea specialisti din cadrul Ministerului Agriculturii cu atributii in sector.

Cat despre temerea fermierilor ca vor fi obligati sa aiba studii de specialitate pentru a-si face singuri tratamentele fitosanitare, este exclus asa ceva.

Noutatea actului normativ mentionat consta in faptul ca s-au marit amenzile in caz de folosire necorespunzatoare a substantelor periculoase si s-a facut o diferentiere mai clara in ceea ce priveste utilizatorul profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *