Pretul terenurilor agricole in judetul Maramures este in crestere usoara, pe fondul extinderii culturilor cerealiere si legumicole, insa se porneste de la sume foarte mici, chiar si de 3.000 lei/ha, cum este cazul suprafetelor de fanete in zone greu accesibile.
„O mare parte dintre terenuri au fost achizitionate din toamna pentru a pregati culturile, pentru curatare sau intretinere. Cert e ca exista o tendinta majora de extindere a proprietarilor implicati in legumicultura si culturi cerealiere, de a cumpara sau arenda, semn ca piata autohtona cere produse romanesti, iar terenurile agricole devin valoroase, cautate si necesare. Hectarul de teren agricol bun se tranzactioneaza intre 7.000 si 20.000 de lei, acesta fiind de cea mai buna calitate, iar pretul cel mai mic pentru un hectar de teren agricol 3.000 de lei, sigur o suma mica, insa e vorba de terenuri de fanete situate in zone greu accesibile sau greu de intretinut, dar, totusi, bune”, a declarat Dumitru Rogojan, vicepresedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice pentru Agerpres.
Cele mai cautate sunt terenurile agricole din zona de ses sau cele asezate in apropiere de cursurile de apa, de care legumicultorii sunt cei mai interesati.
„Fireste, terenurile arabile din zona de ses sunt cautate de cultivatorii grau, secara, orz, ovaz sau lucerna, iar fermierii legumicultori doresc neaparat terenurile situate in vecinatatea cursurile de apa. De ce anume? Pentru a reduce costurile cu irigarea, costuri care in vara anului 2022 au fost enorme pentru cei cu terenuri fara acces la o resursa de apa, asa se poate explica aceasta tendinta. Partea pozitiva e ca inca se mai gasesc asemenea terenuri in unele sate si comune, insa trebuie pregatite, curatate si pus amendamente pentru a putea cultiva. Favorite raman terenurile agricole din satele asezate de-a lungul raurilor Somes si Lapus, terenuri care s-au folosit in legumicultura si pana-n anul 1989”, a mai precizat Dumitru Rogojan.
O evaluare realizata in 2022 de Centrul de Consultanta Agricola Maramures, arata ca, in ultimii 15 ani, fermierii asociati sau individuali de calibru mic, mediu si mijlociu au investit in domeniu de activitate peste 20 milioane de euro.
Mai trebuie precizat ca exista si fermieri care investesc in terenuri cultivate cu grau si floarea soarelui in judetul Satu Mare, insa, ei detin alte afaceri agricole sau in domeniul agroturismului in judetul Maramures.