Credite cu dobanda de 2% prin Programul ”De trei ori subventii”

Credite cu dobanda de 2% prin Programul ”De trei ori subventii”

 

Fermierii pot accesa din 20 iulie credite prin Programul “De trei ori subventii”, cu o dobanda de doar 2%, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

“Am luat legatura cu specialistii din minister, ne-am asezat la masa de lucru, folosindu-ne timpul pe care-l avem la dispozitie, sa elaboram un produs care va fi operational de saptamana viitoare. Practic, fermierii se pot duce de pe data de 20 iulie, la CEC si la Fondul de Garantare a Creditului Rural. Am purces la realizarea unui program pe care il numim de “De trei ori subventii”. Ce inseamna acest lucru? Stim cu totii ca primim de la Uniunea Europeana subventia pe unitatea de suprafata. Aceasta subventie este sigura si distribuita la timp, ajunge la fermieri la timp, este folosita de fermieri… Intr-un cuvant, este un sprijin garantat, uniform repartizat, intelegand uniformitatea legata de procedurile Uniunii Europene care sunt prevazute si mecanismele puse in miscare. Acest sprijin care vine in fiecare an ne-a dat posibilitatea sa avem garantia ca acest program are sanse si este o ancora de sprijin pentru fermieri binevenita. In ce consta? Fermierul primeste de la APIA adeverinta conform careia prin analiza de la APIA, rapid, imediat, in sistemul pe care l-au pus la punct, poate sa vada ce suma are fiecare fermier sau mai bine zis ce drepturi au fermierii pentru suprafetele pe care le cultiva. Evidenta este foarte clara, suma este cunoscuta”, a mentionat Daea.

Adeverinta inseamna valoarea atribuita intr-un an prin subventii de la Uniunea Europeana si “va putea fi proba ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decat suma respectiva”, a mai spus Daea.

“Ce se intampla? Fermierul se duce la APIA, ia aceasta adeverinta, se duce la banca, unde incheie contractul sustinut de o garantie. Garantia de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural inseamna 80%. Dau un exemplu, are posibilitatea sa ia trei miliarde, 80% din valoarea acestui credit este garantat de Fondul de Garantare a Creditului, 20% sunt actele care se fac cu bancile si cu siguranta ca acest credit poate fi returnat. De ce? Pentru ca ai subventia. Practic, este un multiplu de trei ani a subventiei anuale. Nu exista niciun risc nici la fermier, pentru ca vine subventia de la Uniunea Europeana, nici pentru banca (…)”, a sustinut Petre Daea.

Ministrul spune ca 20 iulie este data de inceput pentru primele credite. Dobanda practicata pentru creditul acordat prin noul program este de 2%, “una stabila si se sprijina pe ROBOR”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *