Sorin Dobrota, APAN Agricultura: Investitiile in irigatii se pot amortiza intr-un an

Sorin Dobrota, APAN Agricultura: Investitiile in irigatii se pot amortiza intr-un an

 

Agricultura nu poate sa mai fie meteo-dependenta, schimbarile climatice din ultimii ani, temperaturile record din vara lui 2020 sau seceta care ne ameninta acum, demonstreaza agricultorilor si fermierilor ca diferenta dintre o cultura irigata si una neirigata, este vitala. Despre toate acestea si despre importanta si implementarea sistemelor de irigatii am cu discutat cu Sorin Dobrota, Director Executiv APAN Agriculture Equipments intr-un interviu acordat revistei FoodBiz.ro.

„Primul criteriu si cel mai important este suprafata pe care trebuie s-o irige fermierul si comasarea ei, pentru ca este imposibil sa vii cu o instalatie de irigat liniar sau tip pivot pe o suprafata de 14 hectare, atunci investitia nu se justifica, deoarece ajungem la un cost al investitiei pe hectarul irigat mult prea mare, investitie care este practic imposibil de amortizat. Noi prin specialistii pe care ii avem, venim in intampinarea cerintelor clientului si oferim cele mai bune solutii din punctul de vedere al investitiei, al costului pe hectarul irigat”, a declarat directorul executiv al firmei de irigatii.

Divizia APAN Irigatii ofera clientilor sisteme de irigat tip tambur, tip pivot si liniar si sisteme de pompare. Pentru tamburii de irigat, firma importa Brandul RM din Italia, care are o traditie de peste 75 de ani, iar pentru asa cunoscutele echipamente aeriene – pivot si liniar – APAN Irigatii reprezinta brandul spaniol Tecno Pivot, cu o experienta de peste 50 de ani.

„Investitia se amortizeaza diferit de la caz la caz, insa daca se ia in calcul un an ca 2020, atunci investitia se amortizeaza intr-un an de zile” a precizat Sorin Dobrota.

Schimbarile climatice din ultimii ani, fac ca irigatiile sa devina obligatorii.

„Anul 2020 a fost unul dintre cei mai caldurosi ani, in Romania, de cand sunt monitorizate temperaturile medii anuale. Ratele de precipitatii sunt intr-o continua scadere, de la an la an, iar rezervele de apa in sol sunt foarte, foarte mici. Noi venim in sprijinul fermierului cu tehnologii no-tillage, tehnologii care imbinate cu sistemele de irigat vor aduce rezultate foarte bune” a mai adaugat directorul executiv al Apan Agriculture Equipments.

Apan Agriculture Equipments face parte din Grupul de firme APAN, grup infiintat in anul 1991, cu afaceri in domeniile: auto, leasing, asigurari. Ideea de a deveni importator de tractoare si utilaje agricole a fost continuarea fireasca a afacerilor dezvoltate de grup in domeniul auto si a faptului ca aceste afaceri au crescut bazand-se pe un service de calitate.

Activitatea companiei a inceput cu importul de Tractoare McCormick, ulterior fiind dezvoltate diviziile de Horticultura si masini de erbicidat autopropulsate Agrifac, iar din 2020 s-a adaugat divizia APAN irigatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *