Pandemia a afectat sever sectorul HoReCa, iar cum jumatate din vanzarile producatorilor de vin merg catre acest sector, este firesc ca efectele sa fie resimtite si de producatorii de vin.
Valentin Ivanescu, CEO-ul cramei Alira, a vorbit intr-un interviu acordat revistei FoodBiz despre provocarile producatorului de vin din ultimii doi ani.
„Cifra de afaceri din ultimii doi ani a fost cu ups and downs, insa sunt semnale optimiste. Ne-am confruntat cu cateva situatii interne, legate de stocuri, care au mai influentat negativ cifrele pe care le-am inregistrat, insa ne-am pastrat si ne pastram optimismul pentru ca indicatorii pe care ii primim din piata, pentru moment, arata foarte bine. Chiar si primul trimestru al acestui an a fost undeva la aproximativ 30% peste aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat Valentin Ivanescu.
Scumpirile de preturi la energie, gaz, motorina, care au inceput la sfarsitul anului trecut, au continuat anul acesta, iar apoi s-a declansat razboiul din Ucraina.
Multe din substantele aplicate in tratamentul vitei de vie sunt provin din Ucraina, insa din luna februarie au devenit indisponibile.
Crama Alira are anul in curs acoperit, insa, sunt ingrijorari serioase pentru anul viitor. Aprovizionarea cu materie prima precum sticle, etichete, dopuri reprezinta o alta provocare a vremurilor pe care le traversam, producatorul incearca sa nu creasca pretuirile produselor cu mult, insa situatia economica ramane sub semnul impredictibilului.
Schimbarile climatice reprezinta o alta provocare pentru producatorii de vin „ … se resimt de la un an la altul cu un impact care, de cele mai multe ori, ne surprinde. Ne surprinde fiindca, in ciuda evolutiei climatice raspandite peste intreaga zona a Dobrogei, in continuare reglementarile ne impun niste limite in ceea ce priveste concentratiile de volume alcoolice pe care vinul poate sa le aiba.
Clima devine din ce in ce mai calda si din ce in ce mai secetoasa. Seceta nu ne deranjeaza, cu caldura avem o problema. Strugurii acumuleaza din ce in ce mai mult zahar de-a lungul procesului de coacere, si la final vinurile ar avea un potential ridicat de volume alcoolice. Atunci trebuie sa implementezi masuri de tipul culesului ceva mai devreme sau sa opresti fermentatia inainte de a ajunge la 0 grame de zahar rezidual per litru de vin” a marturisit CEO-ul WineRo Alira.
Crama Alira a fost fondata in anul 2006 cand investitorul Karl-Heinz Hauptmann, alaturi de oenologul Marc Dworkin, au gasit in Dobrogea, Comuna Aliman, solul pretabil pentru a face vinuri in stilul vinurilor renumite din zona Bordeaux a Frantei. Crama-boutique Alira are 80 de hectare si pune accentul pe calitate in detrimentul cantitatii.