Claudiu Cazacu, XTB Romania: Bursa reactioneaza, dupa ce Rusia a oprit acordul cu Ucraina

Claudiu Cazacu, XTB Romania: Bursa reactioneaza, dupa ce Rusia a oprit acordul cu Ucraina

 

Acordul de libera trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagra a fost abandonat de catre Rusia. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, semnale in aceasta directie fusesera furnizate deja de catre Moscova, iar traficul in scadere sugera, de asemenea, o posibila renuntare la acord. Volumele  transportate se diminuasera puternic, astfel incat doar o nava mai opera livrari in cadrul intelegerii.

Unii participanti la piata sperau totusi la o prelungire temporara, asa cum s-a intamplat si in mai.

Cu toate acestea, bursa a reactionat vizibil, contractele pe grau tranzactionate in SUA avansand cu 17 centi pe busel, 2,5%, in prima ora de la anunt.

In Europa, bursa de la Paris a inregistrat luni pentru graul cu livrare in septembrie o apreciere de 6,25 euro/tona la varf fata de vineri, si doar 1 euro/tona, pana la pretul de 232,75 euro/tona, la inchidere. Pentru porumbul cu livrare in august, avansul de 5,75 euro/tona la varful sedintei a fost aproape injumatatit la 2,75 euro/tona peste inchiderea de vineri. Cotatia de inchidere de luni a dus porumbul la 236 euro/tona.

„Reactia poate fi explicata si printr-o pregatire pentru un asemenea scenariu. Vineri, deja, piata devenise mai atenta la riscuri, iar in Europa preturile au inregistrat aprecieri si pentru grau si pentru porumb. La sosirea stirii, luni, traderii s-au lansat emotional, dar au fost, de asemenea, atenti la noi vesti si deschisi la schimbari rapide de perspectiva”, arata Claudiu Cazacu.

Presedintele turc a declarat, luni, ca Rusia si-ar dori de fapt continuarea acordului, iar presiunea s-a diminuat pe burse. In SUA graul a inchis in scadere de 1,13%, la 6,54 dolari/busel. In acelasi timp, din partea presedintiei Ucrainei comentariile aratau incredere ca anumite companii de shipping vor continua livrarile, chiar in lipsa acordului.

Rusia se extinde in piata globala a granelor, in timp ce Ucraina inregistreaza pierderi semnificative

Acordul a permis, intr-un an, exportul a aproape 33 milioane de tone de cereale dinspre Ucraina, din care: 51% porumb, 27% grau si 11% ulei si srot de floarea soarelui. Africa si Asia  au fost beneficiare importante ale intelegerii. China a importat 8 milioane de tone de cereale, Turcia 3,2 milioane de tone, Egiptul 1,6 milioane de tone. In Europa, Spania cu 6 milioane de tone si Italia cu 2,1 milioane de tone au fost destinatiile principale, fiind posibil re-exportul partial al unora dintre aceste cantitati.

In ultimii 3 ani, Rusia a castigat cota de piata globala a granelor, in timp ce Ucraina a pierdut teren masiv. In 2023, cota de piata globala a exporturilor de grau, estimata de The United States Department of Agriculture (USDA), este de 7,4% pentru Ucraina si 20.6% pentru Rusia, anul viitor procentele urmand sa ajunga la 4,9% si 21,9%. Acum 3 ani, datele erau mai echilibrate, 10,8% si 17,7%, iar exporturile Rusiei erau cu doar 65% mai mari decat cele ale Ucrainei. Pe estimarile din 2023, Rusia ar urma sa aiba exporturi cu 178% mai mari decat Ucraina.

Redirectionarea fluxurilor comerciale stimuleaza entuziasmul pe piata financiara

Rutele ocolitoare, pe Dunare si alte directii feroviare spre Europa, sunt mai costisitoare decat cele maritime, insa aceasta veste proasta pentru consumatorul final genereaza venituri si oportunitati in plan logistic.

Potrivit analistului XTB Romania, pe bursa de la Bucuresti, asteptata redirectionare a fluxurilor pe Dunare si prin portul Constanta a aprins entuziasmul participantilor. „Actiunile mai multor operatori portuari si de transport naval au inregistrat luni cresteri importante. Transport Trade Services (TTS) a avansat cu 4,4%, Socep (SOCP) cu 14,6%, iar actiunile Comvex (CMVX) au crescut cu 22.6%”, precizeaza Claudiu Cazacu.

Efectul pe termen scurt ar putea fi limitat, productia si nivelul actual al rezervelor fiind, la nivel mondial, satisfacator. In perspectiva, insa, lucrurile se pot schimba.

USDA intrevede, potrivit estimarilor recente, o productie europeana de grau cu 2,5 milioane de tone sub estimarea anterioara, ajungand la 138 milioane de tone, din cauza secetei in timp ce in Argentina revizuirea productiei e cu minus 2 milioane detone. Consumul global e vazut in crestere cu 3,3 milioane de tone, iar stocurile finale ale sezonului estimate in scadere de 4,2 milioane de tone, la 266,5 milioane de tone, al patrulea an de scadere consecutiva. Astfel, in lunile urmatoare, mai putine cereale, sau care ajung mai tarziu, pot afecta in special tarile cu venituri reduse. Pentru fermierii europeni – si din Romania – ar putea fi o veste buna. Preturile eventual mai ridicate ar putea acoperi costurile mai inalte, insa totul depinde de permeabilitatea intra-europeana a culoarelor de transport de grane ucrainene avand destinatii in afara UE.

Pe de alta parte, China, importator major si aflat intr-o perioada in care economia are nevoie de sprijin suplimentar, datele aratand o crestere sub asteptari, ar putea pune presiune pe Rusia pentru reluarea acordului.

Deocamdata, este probabil ca cel putin o parte din transportatori sa nu doreasca sa isi asume riscul utilizarii porturlor ucrainene de la Marea Neagra, iar acesta ar putea fi factorul care inclina din nou balanta in piata cerealelor. Un trend moderat ascendent ar pute fi unul dintre efecte, in special pentru grau, si daca conditiile meteo nefavorabile persista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *