Ce este Ethrel, stimulatorul de coacere la legume

Ce este Ethrel, stimulatorul de coacere la legume

 

Scandalul rosiilor de la Glodeanu Sarat a readus in atentia opiniei publice o substanta activa numita Ethrel, folosita de unii producatori pentru coacerea fortata a tomatelor in extrasezon. Specialistii spun ca rosiile tratate astfel nu au nicio problema, daca se respecta perioada si doza de aplicare, problemele tin, insa, de faptul ca ea nu este autorizata.

‘Produseul ’Ethrel-ul este avizat pentru cultura fructelor si cerealelor in Romania, dar nu are autorizare pentru legume, deoarece este un segment foarte mic si firmele mari, distribuitorii de pesticide, nu-si permit sa ia autorizatie ca sa vanda 100 de litri pe an. Este un regulator de crestere si o sinteza a etilenei care exista in orice fruct ce ajunge la maturitate. Toate fructele care ajung in Romania vin la o coacere de 50% in baxuri si se gajeaza cu etilena, asa cum se coc bananele’’, a declarat recent Gheorghe Vlad, presedinte OIPA Legume Fructe la AgroTv.

Ethrelul  contine o substanta activa numita ethefon, fiind un regulator de crestere, inregistrat in multe tari si care se aplica la circa 60 de culturi, printre care se numara cereale, bumbac, diferite fructe etc.

Informatii utile

Bayer Crop Science, compania producatoare, recomanda ca utilizarea produsului sa se faca, atunci cand rosiile au intrat in faza de maturare, atingand 5-30% din coloratia finala.

Este recomandat ca recoltarea sa aiba loc la maturitate deplina, adica la 14-21 de zile dupa tratament, timp suficient pentru ca substanta activam care a accelerat maturarea sa se descompuna si sa nu mai existe vreun risc pentru sanatatea oamenilor.  In caz contrar, consumatorii risca intoxicatii. De asemenea, aceste legume sunt periculoase pentru persoanele care au diabet si pot duce chiar la aparitia concerului.

Cat priveste modalitatea de aplicare a acestor substante, in general aceasta se face fie prin stropirea plantelor, fie prin aplicarea substantei la codita cu un tampon cu vata.

Rosiile coapte fortat pot fi recunoscute dupa semintele nedezvoltate din interiorul legumei, dupa cum sustin specialistii. O alta caracteristica ar fi firisoarele verzui sau chiar un cep lemnos ce se observa in interiorul legumei.

IPJ Buzau a anuntat in urma cu aproape doua saptamani ca trei barbati din Ilfov si Buzau sunt cercetati intr-un dosar care vizeaza utilizarea sau revanzarea de substante toxice, in special in scopul coacerii premature a legumelor cultivate in solarii. In urma unor perchezitii si a unui flagrant, la inceputul lunii mai, au fost ridicate peste 200 de kilograme si peste 350 de litri de substante toxice si de protectia plantelor neomologate, unele expirate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *