Cat costa terenul agricol in Arad

Cat costa terenul agricol in Arad

 

Numarul tranzactiilor cu terenuri agricole inregistrate, in acest an, in judetul Arad, una dintre zonele unde se afla cei mai multi investitori straini, este mai mic, fata de perioada similara din 2023, insa preturile au crescut semnificativ, in unele cazuri.

Daca pretul mediu cu care s-a tranzactionat terenul a fost de 7.000 euro pe hectar, au fost consemnate si cateva oferte de vanzare cu preturi record, de pana la 26.000 de euro pe hectar.

Astfel, in perioada ianuarie – aprilie 2023, numarul ofertelor de vanzare s-a redus cu 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1.278 de oferte, insa preturile se mentin, in general cu unele exceptii. Pretul de vanzare s-a stabilizat la o medie de 7.000 de euro hectarul, fiind mai scump terenul din zona de ses, care se vinde cu 12.000 de euro hectarul, si mai ieftin cel din zona de deal, care se vinde cu circa 3.000 de euro, a declarat seful Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Arad, Ioan Martin.

„Vor fi tot mai putine tranzactii cu terenuri agricole pentru ca in anii anteriori s-au vandut foarte mult. Numerosi proprietari de suprafete mici au vandut unor asociatii sau cooperative, s-au format exploatatii mari care sunt rentabile. Cei care vor mai vinde vor fi, in general, tot proprietari de suprafete mici, pentru care exploatarea poate sa nu fie atat de rentabila”, a afirmat Ioan Martin pentru Agerpres.
In zona de ses au fost inregistrate chiar si recorduri de pret. Astfel, langa orasul Pecica si aproape de autostrada A1, un vanzator cere 26.000 de euro pe hectar, tranzactie care inca nu s-a finalizat. Tot in zona Pecica a fost incheiata, insa, o tranzactie la un pret de 14.000 de euro pe hectar.

„Putem spune ca zona Pecica – Nadlac este cea mai scumpa din judet pentru ca terenurile agricole de acolo sunt foarte productive si exista o infrastructura buna”, a declarat directorul DAJ Arad.

Alte zone cu preturi ridicate sunt Curtici, Santana si Chisineu-Cris, unde pretul unui hectar ajunge la 13.000 de euro.

Anul trecut, DAJ Arad a inregistrat 5.147 oferte de vanzare terenuri agricole. Spre comparatie, ele mai multe oferte de vanzare au fost inregistrate la DAJ Arad in 2016 si 2017, in total aproximativ 16.000.

In Romania, pretul mediu pentru un hectar de teren agricol era de 7.000 euro, in 2021, potrivit datelor Eurostat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *