Apicultura inteligenta cu SIMBEE, solutia romaneasca de la Simfony Mobile

Apicultura inteligenta cu SIMBEE, solutia romaneasca de la Simfony Mobile

 

stup3SIMBEE este o solutie romaneasca pentru apicultura inteligenta creata de cateva zeci de specialisti de top romani, dezvoltata in colaborare cu Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura (I.C.D.A.). Ea ajuta apicultorii sa urmareasca mult mai usor evolutia culesurilor, a factorilor de mediu, a dezvoltarii familiilor de albine atat in sezonul activ, cat si cel inactiv. Informatiile din teren pot fi accesate de oriunde utilizand multiple cai – online, prin SMS, prin cont dedicat pe website (www.simbee.ro), duua cum sustine intr-un interviu acordat Agrostandard Stefan Florea, IoT Sales Engineer in cadrul Simfony Mobile, compania care a scos pe piata aceasta solutie. Datele culese sunt pastrate intr-o arhiva la care are acces doar apicultorul sau persoanele autorizate de catre acesta. Simfony Mobile a fost infiintata in 2014 de trei antreprenori romani.

– Ce presupune instalarea unui astfel de soft? De ce este nevoie?

Stupul inteligent SIMBEE de la Simfony Mobile este o solutie care include o parte de soft, dar si una de hardware si conectivitate. Ca sa explicam cat mai clar, subliniem ca clientii nostri nu cumpara un alt stup, ci o solutie care se monteaza pe stupul lor in cativa pasi simpli, cu sprijinul nostru. Aceasta parte de hardware include senzori de inalta calitate, precum si conectivitatea, adica legatura intre senzori si laptopul sau telefonul apicultorilor. Acesti senzori sunt astfel plasati incat sa culeaga o cantitate cat mai mare si cat mai exacta de informatii relevante. Este ca si cand apicultorul ar fi permanent in stupina! Acesta are prin SIMBEE acces 24 / 24 h, 7 zile pe saptamana la practic tot ce conteaza pentru el. Este nevoie doar ca apicultorul sa ne contacteze, iar noi il vom asista in fiecare pas al instalarii solutiei, astfel incat intr-un timp scurt sa poata accesa de oriunde ar fi datele de la stupii sai. Intr-adevar, apicultorul va avea nevoie de un telefon, orice telefon care poate primi SMS-uri, sau de un laptop. Simfony Mobile este o companie, infiintata in 201 de trei antreprenori romani.

– Mai exista astfel de solutii in piata?

Solutia noastra este unica prin faptul ca include si acea parte de software despre care ati intrebat mai devreme. Exista doar solutii prototip sau care nu sunt adaptate pentru Romania. Chiar daca este usor de implementat in stupina, stupul inteligent SIMBEE este totusi o solutie complexa, care se bazeaza pe trei componente diferite (soft, hard si conectivitate). Din acest motiv, am considerat ca singurul mod in care putem sa oferim apicultorilor romani ceva foarte util este printr-o colaborare cu specialistii in domeniu. SIMBEE este singura solutie romaneasca pentru apicultura inteligenta dezvoltata in colaborare cu Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura (I.C.D.A.). SIMBEE este livrat ca un kit complet simplu de instalat si utilizat. In urma cercetarii de piata, ne-am dat seama ca fiind o solutie completa, pretul SIMBEE este foarte avantajos. Și nu in ultimul rand – s-ar putea ca pentru apicultorii romani sa conteze -, este un produs 100% romanesc, creat de cateva zeci de specialisti de top romani care continua sa creada in capacitatea noastra nationala de inovare si progres.

– Cat timp ati lucrat la realizarea lui si cine a participat?

Simfony Mobile dezvolta solutii IoT si M2M de mai multi ani, iar SIMBEE este unul dintre produsele noastre cele mai avansate. Folosindu-ne de Platforma noastra de Management Online am inceput sa lucram la o solutie in urma cu un an, cand am inceput colaborarea cu Institutul de Cercetare. Ei au venit cu partea de cunostinte despre albine, acumulate pe parcursul deceniilor de cercetare, si impreuna am ajuns la cea mai buna solutie tehnica si de software pentru un stup cu adevarat inteligent si util.

Vezi si Miere pentru copiii din scoli si gradinite

– Care sunt principalele beneficii pentru apicultori?

Exista foarte multe beneficii, unele mai evidente decat altele. Ne-am concentrat foarte mult pe cresterea productiei si pe sanatatea albinelor. Pentru apicultorul care foloseste o solutie moderna precum SIMBEE, este mult mai simplu sa urmareasca evolutia culesurilor, a factorilor de mediu, a dezvoltarii familiilor de albine atat in sezonul activ, cat si cel inactiv. Informatiile din teren pot fi accesate de oriunde utilizand multiple cai – online, prin SMS, prin cont dedicat pe website (www.simbee.ro). Toate informatiile sunt transmise confidential, iar datele culese sunt pastrate intr-o arhiva la care doar apicultorul sau persoanele autorizate de catre acesta au acces.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Apicultura este frumoasa mai ales prin faptul ca implica un contact permanent si aproape personal cu albinele. SIMBEE nu vine sa inlocuiasca aceasta relatie speciala, dimpotriva! Noi le dorim clientilor nostri sa maximizeze cantitatea de miere recoltata si sa imbunatateasca sanatatea albinelor prin monitorizare permanenta si prin istoricul personal detaliat. In continuare, insa, rolul apicultorului ramane esential – informatiile culese il ajuta sa ia cele mai bune decizii pentru extractia mierii, hranirea sau mutarea albinelor s.a.m.d. De aceea, solutia SIMBEE este ca un asistent personal sau coleg – eficient, obiectiv si intotdeauna alaturi de apicultor in misiunea sa profesionala de a avea albine sanatoase si recolte manoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *