Oile din Romania au ajuns pe marcile postale

Oile din Romania au ajuns pe marcile postale

 

romfilateliaRomfilatelia readuce in prim plan bogatia patrimoniului natural al Romaniei, o data u lansarea emisiunii Rase de oi din Romania, care va fi disponibila incepand de vineri, 13 octombrie 2017 in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,50 lei, este ilustrata rasa Merinos de Palas, care este cea mai perfectionata rasa de oi din Romania, fiind competitiva pe plan national si international cu alte rase de tip merinos. Aceasta a fost creata si dezvoltata de cercetatorii romani, care si-au dorit sa obtina o oaie productiva, atat pentru lana, cat si pentru carne. Este o oaie de talie mijlocie, cu o conformatie corporala masiva, cu un corp lung, acoperit de blana deasa, de culoare alb-crem. Berbecii au coarnele puternice si spiralate, gatul scurt si gros, prezinta o salba de marime mijlocie si 2-3 cravate mediu dezvoltate. Oile au 1-2 cravate si o salba mediu dezvoltata.

Merinosul de Palas s-a raspandit initial in Dobrogea, apoi in Campia Dunarii, iar mai tarziu si in partea de est a tarii, in judetele Galati si Iasi precum si in unele localitati din vestul tarii. La maturitate, oile din rasa Merinos de Palas ajung la o greutate de 60-65 de kilograme, iar berbecii la 99-105 kilograme, informeaza Romfilatelia.

Tigaia este o rasa de oi de podis, dezvoltata si crescuta pentru productiile de lapte, carne si lana. Rasa Tigaie are o constitutie robusta spre fina si este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 4 lei. Originara din sud-estul Marii Caspice, aceasta s-a raspandit si in Europa. Deoarece se adapteaza usor tuturor conditiilor de crestere la deal, aceasta rasa este raspandita in tari precum Romania, Bulgaria si Serbia. La noi in tara, pana in anul 1950, rasa Tigaie se crestea in grupuri mari in sudul Moldovei, Transilvania si in Dobrogea. Este usor de crescut si intretinut.

Diversitatea culorilor la oi este data de caracterul diferit al pigmentatiei lanii si a jarului de pe extremitati. In cadrul rasei Tigaie exista patru varietati ce se deosebesc prin culoarea lanii: alba (bela), bucalaie, ruginie si neagra.

Cap Negru de Teleorman denumita popular si „Carabasa”este o rasa de oi cu o greutate corporala mare. Este o rasa de lapte – carne si este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei.

Termenul de „Carabasa” vine din limba turca si inseamna „cap negru”. Aceasta rasa de oi a fost dezvoltata de crescatorii din zona Teleorman, care au creat o populatie de oi adaptabila la conditiile de ses din aceasta zona. Este de mentionat ca in zonele de deal si cele montane nu s-a putut adapta la fel de bine ca in cele de campie.

Directia principala de exploatare a acestei populatii de ovine este orientata spre productia de lapte-carne si lana semi-fina, de culoare alba, cu fibre negre in cojoc.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 16 lei, este prezentata rasa de oi Turcana, una dintre cele mai populare rase de oi din Romania. Denumita si „Regina Muntilor” este rezistenta si ofera productii mixte de lapte, carne si lana. Lana este groasa, formata din doua feluri de fibre.

Berbecii, ca si oile, sunt foarte activi, vioi si rapizi si se pot catara cu usurinta pe stanci, in regiunile muntoase. Unele oi din aceasta rasa nu prezinta coarne. Berbecii au coarnele puternice, in forma de spirala, cu varful orientat in afara.

Turcana este crescuta in tara noastra inca din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscuta si sub denumirea de Barsana. In cadrul rasei exista trei varietati de culoare: alba, brumarie, neagra. Cea mai valoroasa este varietatea alba, deoarece da o cantitate mai mare de lana fata de celelalte. Varietatea brumarie este raspandita, cu precadere, in nordul Moldovei, iar pielicica acestei varietati este foarte cautata. La Turcana neagra, culoarea se intalneste la miel, iar pe masura ce acesta inainteaza in varsta, blana devine roscata sau seina, iar la varsta adulta aceasta devine cenusie.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Emisiunea de marci postale este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre si minicoala de 5 timbre si o vinieta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *