Animals International: Exportul de animale vii trebuie oprit pe timpul verii

Animals International: Exportul de animale vii trebuie oprit pe timpul verii

 

export_animaleviiAnimals International avertizeaza ca valul de canicula face ca animalele exportate din portul Midia catre Orientul Mijlociu sa indure suferinte extreme si inutile. Noua lege promulgata de presedintele Klaus Iohannis saptamana trecuta nu aduce nimic in plus pentru bunastarea animalelor. Animalele pot fi exportate in orice conditii de stres termic (temperatura si umiditate), se arata intr-un comunicat al organizatiei. Portul Midia este foarte aglomerat in aceasta perioada.

Sute de camioane incarcate cu ovine si bovine ajung aici aproape zilnic. Animalele sunt deja epuizate si sunt batute cu bate si bastoane electrice pentru a fi urcate pe vapoarele care exporta animale din Romania, desi temperaturile sar zilnic de 33 de grade, iar in camioane si pe vapoare sunt intotdeauna cu cel putin 5 grade mai mult.

”Animalele se coc de vii si indura suferinte sfasaietoare. Tragedia vaporului rasturnat la Midia in care au murit peste 14.000 de oite nu i-a induplecat deloc pe leguitori. Noua lege permite tortura si este nevoie ca premierul Orban sa intervina imediat cu un OUG pentru e rezolva problema specifica a stresului termic pe durata verii”, a spus Gabriel Paun, directorul european al Animals International.

Toate Statele Membre ale UE si in special Romania au fost avertizate in scris in mod repetat de Comisia Europeana sa se abtina de la transportul de lunga durata a animalelor vii in perioadele de cancicula in orice punct al rutei planificate. Romania a ignorat de fiecare data aceste avertismente, in vreme ce alte tari au impus restrictii permanente sau temporare la exportul cu animale vii in afara UE (Olanda, Germania, Austria).

”Sugerez sa cresteti constientizarea in randul operatorilor economici si sa ii incurajati sa suspende sau sa reduca substantial transportul animalelor vii pe distante mari pe durata verii”, se arata in scrisoarea Comisiei Europene catre toate Statele Membre.

Citeste si Dimitrie Musca, CAI Curtici: 7 tone de grau la hectar este o satisfactie pentru acest an!

9 din cele 16 landuri germane au interzis deja permanent exportul cu animale vii in afara UE (Bayern, Brandenburg, Hessen, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Sachsen and Schleswig-Holstein, Baden-Württemberg). ”Conditiile inadecvate de transport pe rute lungi sunt cunoscute. Transporturile catre Turcia, Rusia, Kazahstan, uzbekistan si catre porturile de la Mediterana vor fi interzise permanent incepand de astazi”, a declarat ministrul agriculturii Peter Hauk din Baden-Württemberg, ultimul land german care a luat miercuri 29 iulie aceasta decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *