Fermierii dobrogeni in culmea disperarii: Iesim în strada! Blocam drumurile!

Fermierii dobrogeni in culmea disperarii: Iesim în strada! Blocam drumurile!

 

cta_secetaGrupul de Initiativa Civica al Producatorilor Agricoli Dobrogeni solicita urgent sprijn autoritatilor pentru a putea sa faca fata situatiei provocate de seceta!. Fermierii ameninta cu proteste in strada daca nu vor fi sprijiniti. „Peste trei sferturi din suprafata cultivata in judetul Constanta a fost compromisa de seceta, iar Guvernul amana, în continuare, sprijinirea si protejarea producatorilor agricoli în fata creditorilor. Atunci cand se distruge agricultura, vorbim despre perspectiva lipsei alimentelor de pe piata, distrugerea economiei si probleme sociale”, se arata intr-un comunicat de presa al fermierilor din Constanta.

Grupul de Initiativa Civica al Producatorilor Agricoli Dobrogeni a lansat si o petitie online https://www.petitieonline.com/suspendarea_ratelor_la_credite_i_leasing_pentru_productorii_agricoli_afectai_de _secet_i_alte_calamiti#form.

Reluam integral comunicatul de presa:

„Blocam drumurile! Agricultura Romaniei este compromisa, în mare masura, iar Guvernul nu a acordat niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat este judetul Constanta, unde peste trei sferturi din suprafata cultivata a fost distrusa. Agricultorii vor organiza actiuni de protest, în perioada urmatoare, pentru ca situatia generata de seceta este fara precedent, iar Guvernul amana, în continuare, sprijinirea si protejarea producatorilor agricoli în fata creditorilor. Atunci cand se distruge agricultura, vorbim despre perspectiva lipsei alimentelor de pe piata, distrugerea economiei si probleme sociale. Numerosi agricultori din zona s-au unit în Grupul de Initiativa Civica al Producatorilor Agricoli Dobrogeni si peste 180 de fermieri au semnat deja petitia lansata online:

https://www.petitieonline.com/suspendarea_ratelor_la_credite_i_leasing_pentru_productorii_agricoli_afectai_de _secet_i_alte_calamiti#form.

Este în formare o asociatie a fermierilor care lupta acum pentru supravietuire în Romania. Pana la constituirea asociatiei, agricultorii organizeaza o actiune civica, pentru a putea recupera macar o parte din prejudiciul cauzat de calamitati, inclusiv pentru culturile de porumb si floare, care în prezent sunt si ele calamitate de fenomenul de seceta continua, pentru a solicita suspendarea ratelor la credite si leasinguri pentru echipamentele, utilajele, terenurile agricole, pentru a asigura viitorul acestei ramuri vitale pentru economia si viata romanilor.

Citeste si Constanta, Tulcea si Ialomita – judetele cu cele mai mari suprafete calamitate de seceta!

Solicitam emiterea unei Ordonante de Urgenta / act normativ în regim de urgenta care sa prevada urmatoarele: Prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificarile ulterioare, si ale Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata, obligatia de plata a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, cu modificarile si completarile ulterioare acordate debitorilor afectati de toate tipurile de seceta, inundatii si/sau orice alt tip de calamitate naturala de catre creditori, se suspenda la cererea debitorului cu pana la 18 luni, prin prelungirea corespunzatoare a maturitatii creditului, fara costuri suplimentare.

Masura trebuie sa se acorde exclusiv debitorilor afectati direct sau indirect de toate tipurile de seceta, inundatii si/sau orice alt tip de calamitate naturala conform prevederilor ordinului comun al Ministrului Afacerilor Interne si Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, în baza proceselor verbale de calamitate semnate cu producatorii agricoli.

Citeste si Culturile de toamna, compromise in totalitate la ferma familiei Iacobovici din Constanta

Masura de suspendare a ratelor este similara celei acordate firmelor afectate de COVID (unde s-a prevazut o perioada de 9 luni), nu are impact bugetar, este benefica pentru fermierii care astfel nu vor intra în restructurare, nu vor fi raportati în Centrala Riscurilor de Credit, vor evita sa ajunga în incapacitate de plata, dar si pentru finantatori, care nu vor crea provizioane pentru aceste expuneri, nefiindu-le astfel afectata profitabilitatea”.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Grupul de Initiativa Civica al Producatorilor Agricoli Dobrogeni
Theodor Ichim, Mircea Chipaila, Zamfir Cornel, Dan Anton, Razvan Filipescu, Dragos Maftei, Stefan Camara

Sursa foto: Ziarul Amprenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *