Alexandru Tachianu: Pot iesi modele noi de afaceri din criza

Alexandru Tachianu: Pot iesi modele noi de afaceri din criza

 

tachianuAlexandru Tachianu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, acum fermier, spune ca nu trebuie sa ne panicam din cauza epidemiei de coronavirus, ci dimpotriva, de ce sa nu profitam de pe urma ei?! Sa privim si partea pozitiva a lucrurilor, dace se poate spune asa. Pentru ca in aceste conditii de criza este foarte posibil sa se nasca modele noi de afaceri, sa apara oportunitati noi de business pe piata la care multi nici nu s-ar fi gandit vreodata. Cum vede fostul oficial de la minister din postura de fermier situatia actuala si care sunt problemele momentul in agricultura romaneasca aflam dintr-un interviu acordat revistei FoodBiz.

Citeste si “Producatori si bazine legumicole din Romania”

Cum se vede agricultura romaneasca de la ferma, in conditiile actuale?

Agricultura merge mai departe, suntem la camp, lucram, pregatim terenul pentru semanat, nu avem cum sa ne oprim pentru ca daca ne oprim si noi, moare tara de foame. In zona noastra a mai plouat un pic, dar comparativ cu alte zone din sud, lucram ceva mai bine, pentru ca in ultimele doua luni am avut si vreo 20 de litri de apa pe metrul patrat. Sunt, insa, zone in tara unde nu a plouat deloc si culturile incep sa resimta stresul hidric.

Ati luat masuri speciale la ferma din cauza pandemiei de coronavirus?

Sigur ca da, oamenii sunt echipati cu echipamente de protectie, au masti si manusi si incercam sa limitam contactul cu lumea exterioara. Practic, noi mergem la serviciu, dupa care iesim in camp, asa ca nu prea avem contacte cu lumea exterioara, dar si acelea care apar le facem cu masuri speciale.

Cand credeti ca situatia va reveni la normal?

Eu cred ca nu se va reveni la normal prea curand. Am experienta de la Ministerul Agriculturii, unde am coordonat si Comitetul Ministerial pentru Situatii de Urgenta in conditiile in care Pesta Porcina Africana era cea mai importanta problema, Desigur, nu este acelasi lucru, dar tiparele sunt similare. Parerea mea personala este ca nu se va reveni prea curand la normal. Sunt multi care spuneau ca s-ar putea intampla in iunie-iulie, cel tarziu, si sa dea Dumnezeu sa fie asa.

Cum va iesi lumea din aceasta criza?

Sper ca toata lumea sa aiba intelepciunea sa invete cat mai mult din aceasta situatie si sa iesim cu totii mai intariti. Suntem acasa, cu famillia, ajungem seara la copii, nu ne mai plimbam pe drum…Chiar si copiii fac lectiile de acasa prin videoconferinta si pana acum este foarte bine. Haideti sa privim si partea pozitiva din toata povestea aceasta pentru ca sunt si parti pozitive multe. Trebuie doar sa stim sa ne folosim de ele.

Citeste si Cele mai mici preturi la legume din ultimii 20 ani in pietele de en-gros!

Au fost cazuri de oameni infectati de COVID 19 in apropierea fermei?
Ferma noastra se afla in apropierea orasului Titu. In oras au fost ceva cazuri la o fabrica de textile, apoi mai este si o comuna destul de mare la vreo 15-20 km de Titu unde si acolo situatia este ceva mai grea. Autoritatile incearca sa tina lucrurile sub control.

Criza aceasta afecteaza agricultura romaneasca?

Poate sa o afecteze, pentru ca, de exemplu, noi nu mai gasim in zona magazine deschise care sa ne livreze piesele de reparatii. S-a inchis tot, acum vad, insa, ca au mai prins un pic de curaj, dar, oricum, bine nu este. Nu am avut probleme pana in prezent, dar este posibil sa avem cu livrarea de inputuri etc. Daca situatia escaladeaza, cu siguranta vor fi probleme…

Cum comentati evolutia preturilor la alimente in ultima perioada?

Sunt anumite produse care s-au scumpit. Mastile normale, alcoolul sanitar, de exemplu. Sunt destul de multi speculanti care incearca sa faca bani de pe urma acestei pandemii, dar, in general, n-au fost fluctuatii mari. Nu cred ca este cazul sa ne panicam, alimente se vor gasi, la fel si produse, oamenii nu trebuie sa se panicheze. Nu virusul in sine, ci panica si agitatia creata in jurul ei constituie, din punctul meu de vedere, cea mai mare problema. Daca ne pastram calmul si suntem rationali nu avem de ce sa nu depasim situatia aceasta.

Sunt capabili producatorii romani sa asigure cererea interna?

Eu cred ca producatorii romani pot sa asigure tot necesarul intern, problema este ca nu sunt organizati ca sa poata sa-si valorifice eficient produsele, dar Romania are capacitatea de a sustine fara probleme consumul pentru populatia tarii si chiar si de 3-4 ori mai mult. Avem tot ce ne trebuie ca sa producem aici pentru toata lumea, dificultatile sunt legate de logistica. Problema este ca oamenii nu sunt organizati in asociatii si in grupuri de producatori care sa poata sa se duca la un supermarket si sa spuna ca au 500 de kilograme de legume pe luna si pot sa le livreze. Chiar aici, in zona noastra este un bazin legumicol foarte important, Baleni, si fiecare vinde cum poate.

Cum ar putea legumicultorii sa-si gaseasca clienti in conditiile actuale?

Ca o solutie, eu am vazut multe anunturi on-line, s-a creat si o platforma la nivel de Ministerul Agriculturii unde oamenii se pot inregistra si pot sa-si vanda produsele de acolo. Primesc mesaje peste mesaje ca oamenii vin si livreaza la usa ta legume contra cost, in limita unei anumite distante fata de locul de productie. Solutii sunt, doar trebuie sa te gandesti. Sunt lucruri care pot fi si bune dupa toata criza aceasta, pot iesi modele noi de afaceri, pot fi identificate oportunitati noi, nu trebuie sa ne panicam. Exista, insa, si un revers al medaliei, in momentul in care stai mai mult timp acasa, nu mai iesi, se consuma si mai putin anumite produse. Brutariile si alte afaceri de acest gen ar putea sa sufere.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *