Asociatia Fermierilor din Romania (AFR) arata ca Romania poate sa devina lider european in cultura de soia, daca ar fi alocata anual o suprafata de aproximativ 700.000 de hectare, respectiv de cinci ori mai mult decat in prezent.
In 2021, suprafata cultivata cu soia a fost de 140.000 de hectare, in scadere cu 29% fata de 2020 (169.000 hectare), fiind obtinuta o productie de peste 347.000 de tone, inregistrand un avans de 25% fata de anul anterior, cand s-au consemnat 322.000 de tone.
“Este vorba de circa 700.000 de hectare care ar putea fi alocate acestei culturi. Valorificarea a numai jumatate din productie ar duce Romania in pozitia de lider european a suprafetei cultivate şi a 3-a la nivel european, dupa Rusia şi Ucraina. Ştim ca exista acum o incercare şi o tendinta de a orienta obiceiurile alimentare europene spre produse alternative la consumul de carne, soia reprezentand cultura cheie. In 2020, peste 40% din importurile europene de soia au provenit din America Latina, cu o valoare de peste 2,7 miliarde de dolari. Daca vrem sa fim jucatori puternici in domeniu, ceva trebuie sa se schimbe. Iar asta inseamna, intre altele, asocierea in cooperative şi infiintarea unei Asociatii a Producatorilor de Soia din Romania. Dar şi investitii in solutii de irigatii şi accesarea de fonduri comunitare, utilizarea culturii de soia pentru fixarea azotului in sol şi lansarea de parteneriate intre fermierii din sectorul vegetal şi cel zootehnic”, au aratat reprezentantii AFR intr-un comunicat de presa.
O astfel de schimbare ar fi cu atat mai benefica cu cat la nivelul Uniunii Europene se discuta despre interzicerea subventiilor APIA pentru animale, o initiativa inregistrata oficial la Comisia Europeana.
“Vrem sa va supunem atentiei o initiativa a Uniunii Europene, care ar putea aduce mari probleme in domeniul nostru de activitate. Este vorba despre interzicerea subventiilor APIA pentru animale, o initiativa inregistrata oficial la Comisia Europeana. Este adevarat ca este nevoie de strangerea unui milion de semnaturi pentru a fi luata in discutie, dar nefericite exemple anterioare ne fac pe noi, cei din Asociatia Fermierilor din Romania, sa constatam ca inca o data, ni se pun tot mai multe piedici in activitatea de producere a hranei. Rezultatul concret ar fi o majorare a costurilor atat de mare incat creşterea animalelor ar deveni un lux in Uniunea Europeana. Iar asta ar deschide larg portile pentru noi şi noi importuri de carne şi produse din carne, mai ales din Statele Unite, Canada şi America de Sud”, atrag atentia reprezentantii Asociatiei Fermierilor din Romania.
Concret, Comisia Europeana a inregistrat o initiativa cetateneasca europeana intitulata “End The Slaughter Age” (Sa ieşim din era sacrificarii animalelor n.r.). Organizatorii invita Comisia sa excluda creşterea animalelor din activitatile eligibile pentru subventii agricole şi sa includa alternative etice şi ecologice, cum ar fi agricultura celulara şi proteinele vegetale. Activiştii solicita, de asemenea, introducerea unor stimulente pentru productia şi vanzarea de produse agricole pe baza de plante şi de produse provenite din agricultura celulara, precizeaza AFR.