AFIR: 493 de tineri fermieri vor beneficia de fonduri europene in valoare de peste 20,2 mil. euro

AFIR: 493 de tineri fermieri vor beneficia de fonduri europene in valoare de peste 20,2 mil. euro

 

tineriAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a finalizat evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finantarea exploatatiilor agricole, depuse in sesiunea derulata la nivel national și, pentru prima oara, in diaspora la nivelul intregii Uniuni Europene, in perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020. AFIR a primit online 778 de solicitari de finantare in valoare totala de 31.870.000 de euro. Dintre acestea, 10 cereri de finantare, insumand 410.000 de euro, au fost depuse de catre tinerii fermieri romani care lucreaza in strainatate (componenta diaspora). Cele mai multe solicitari de finantare, 200, au fost depuse de tinerii fermieri pentru investitii in horticultura, valoarea lor fiind de 8,16 milioane de euro. De asemenea, AFIR a primit 146 de cereri de finantare pentru culturi de camp, cu o valoare de 5,94 milioane de euro.

Pentru culturi mixte, 138 de tineri fermieri au depus solicitari de finantare in valoare de 5,63 milioane de euro. Totodata, o alta ramura agricola care a prezentat interes este apicultura, pentru care s-au depus 97 de cereri de finantare, in valoare de 3,88 milioane de euro.

Cu privire la investitiile mixte, atat vegetal, cat și zootehnic, AFIR a primit 81 de solicitari de finantare, insumand 3,43 de milioane de euro.

Citeste si Toma Dinu, USAMV Bucuresti: Exportam cu un pret mediu de 446 $/to și importam cu 922 $/to! Este evidenta lipsa de competitivitate!

Pentru creșterea bovinelor de lapte, 75 de tineri fermieri au depus proiecte, valoarea investitiilor solicitate fiind de 3,12 milioane de euro. Alte 22 de cereri de finantare s-au depus la AFIR pentru investitii in ferme mixte de animale, cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro. Pentru investitii in creșterea ovinelor, caprinelor și bovinelor de carne, 10 tineri fermieri au depus cereri de finantare in valoare de aproximativ jumatate de milion de euro.

Din totalul proiectelor depuse in sesiunea din acest an, au fost selectate pentru finantare 493 de proiecte, in valoarea totala de 20,2 milioane de euro. Selectia proiectelor a fost facuta in functie de punctajul obtinut de fiecare proiect in parte și de criteriile de departajare, in limita fondurilor disponibile.

Fondurile nerambursabile pentru finantarea proiectelor eligibile sunt asigurate prin submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *