Adrian Chesnoiu: Alimentele nu vor fi rationalizate

Adrian Chesnoiu: Alimentele nu vor fi rationalizate

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, sustine ca în România  nu s-a luat niciodata în calcul rationalizarea alimentelor.

“Alimentele nu vor fi rationalizate, ca sa eliminam şi aceasta zona în care unii care nu cunosc agricultura Romaniei şi capacitatea fermierilor romani de a produce speculeaza. Deci nu s-a luat niciodata în calcul rationalizarea alimentelor, sa ajungem ca pe vremurile de dinainte, sa luam alimente pe cartela”, a declarat Adrian Chesnoiu într-o conferinta de presa.

El a subliniat ca “toate alimentele sunt de baza” și nu se are în vedere stabilirea unei liste cu anumite produse la care preturile sa fie plafonate.

“Se discuta, se analizeaza solutii, pentru a-i proteja pe romani sa-şi asigure coşul zilnic. În rest, ca sunt şase, ca sunt 8, ca sunt 10, ca sunt 15 sau 20, la finalul analizei, cu siguranta va vom prezenta aceste date”, a precizat ministrul Agriculturii.

Totodata, acesta a spus ca analiza va avea în vedere “aspecte care tin de angajament bugetar care tin şi de o echilibrare a pietei”.

“Faptul ca pleaca de la poarta fabricii un produs cu un pret şi ajunge pe rafturile magazinelor la un pret majorat, sa ştiti ca nu producatorul de alimente, care ştie foarte bine sa produca şi sa ne puna pe masa alimente de calitate şi la un pret rezonabil are vreo influenta, ci de foarte multe ori cei care comercializeaza aceste produse. Nu de putine ori am discutat cu fermierii şi cu producatorii de alimente şi îmi spuneau ca retailerii nu au acceptat renegocieri de preturi, nu au acceptat sa ajusteze valoarea contractelor, dar cu toate astea, preturile la raft au crescut. Şi atunci trebuie sa ne uitam catre cei care fac comert, nu catre cei care produc“, a mentionat Adrian Chesnoiu.

În acest sens, sunt luate în vedere, la nivel guvernamental, “interventii echilibrate”, a mai precizat el.

Daca la noi, înca, nu s-a stabilit ce masuri vor fi luate, vecinii nostri maghiari, în schimb, au ales sa plafoneze de la 1 februarie preturile la alimentele de baza, iar unele retele de magazine au rationalizat chiar anumite produse.

În același timp, polonezii au recurs la o alta masura: TVA zero la alimentele de baza, gaze și îngrașaminte și tot de la începutul lunii februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *