Clubul Fermierilor Romani a transmis autoritatilor competente si membrilor subgrupurilor de lucru pentru Planul National Strategic (PNS) implicate o serie de sugestii de imbunatatire a masurilor vizate prin PNS, inclusiv sugestii de modificare a interventiei propuse pentru SGL 2.1 – “Eco-scheme finantate din Pilonul I si interventii de mediu si clima”.
In urma consultarii cu fermierii membri, in cadrul eco-schemei “Practici benefice pentru mediu aplicabile in teren arabil”, Clubul Fermierilor Romani propune includerea unei Sub-diviziuni aplicabile pentru zonele cu alte constrangeri, precum seceta si arsita, in zonele cu potential scazut si mediu pentru practica agricola (conform Studiu ICPA prinvind potentialul agricol) din Dobrogea (jud. Tulcea, Constanta), Centrul si Sudul Moldovei (jud. Galati, Bacau, Iasi, Vaslui) si Oltenia (jud. Dolj, Olt), in contextul in care nu exista posibilitatea utilizarii unor sisteme de irigatii. Propunerea Clubului este ca valoarea Sub-diviziunii Eco-schemei sa fie de 30 EURO/hectar (cumulata la eco-schema „Practici benefice pentru mediu aplicabile in teren arabil”).
Faptul ca fermierii din aceste zone realizeaza afaceri agricole la limita profitabilitatii si nu pot avea acces la alte interventii, precum Sprijinul Cuplat Vegetal, din cauza efectului multi-anual al secetei si arsitei, concomitent cu o diminuare a subventiei, va conduce in timp la falimentul acestor activitati economice si, prin urmare, la lipsa realizarii unui echilibru socio-economic la nivel national (depopularea zonelor; renuntarea la activitatile agricole; instalarea unor efecte de mediu agresive, nefavorabile agriculturii, precum accentuarea procesului de desertificare).
Aceasta interventie, prin Sub-diviziunea de Eco-schema propusa, este in acord cu recomandarile Comisiei Europene prin reforma PAC, conform careia actiunea acesteia trebuie sa aiba o dimensiune regionala si specifica, care sa sustina pierderile financiare aferente aplicarii eco-schemei, si va determina adaptarea tehnologiilor agricole in zonele respective prin economisirea apei, protejarea calitatii solului si a biodiversitatii, utilizarea de culturi tolerante si rezistente la seceta si protectia mediului.
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.