A aparut vaccinul anti-COVID sub forma de iaurt

A aparut vaccinul anti-COVID sub forma de iaurt

 

vaccinCercetatorul rus Alexander Suvorov a lucrat de ani de zile la dezvoltarea unui vaccin oral pe baza de produse lactate. Echipa sa a dezvoltat prototipuri de vaccinuri impotriva meningitei, gripei si streptococului. Cand Alexander Suvorov a decis sa se angajeze in cercetarea si dezvoltarea unui antidot pentru COVID-19, a facut acest lucru in primul rand pentru a-si proteja familia si colegii, scrie Ici Radio. „Un reflex pur egoist al unui om de stiinta ingrijorat de viitorul lucrurilor”, spune profesorul. COVID-19 era, cel putin din cate se stia, limitat la Asia si parti ale Europei.

Dar Suvorov era convins, ca multi alti microbiologi, ca acest lucru era ceva grav si ca mai devreme sau mai tarziu virusul va trece frontierele Rusiei.

In calitate de sef al Departamentului de Microbiologie Moleculara de la Institutul de Medicina Experimentala din Sankt Petersburg, Alexander Suvorov lucrase deja de ani de zile la dezvoltarea unui vaccin oral pe baza de produse lactate. Echipa sa de cercetatori a dezvoltat prototipuri de vaccinuri impotriva meningitei, gripei si streptococului.

De ce sa nu adaptam modelul la COVID-19? Profesorul Suvorov a inceput imediat sa lucreze cu colegii si studentii sai de la Institut.

Fondata in 1888, unitatea se pretinde a fi cel mai vechi institut de cercetare stiintifica din Rusia. Un pionier in lupta impotriva bolilor infectioase si a dezvoltarii vaccinurilor. Institutul a imbatranit, dar nu si-a pierdut prestigiul. Oamenii de stiinta rusi continua sa inoveze acolo, dar adesea in culise si cu mijloace financiare limitate.

Citeste si Ferma de vaci din Bistrita – Nasaud cu cei mai multi roboti din Romania

In 1897 Ivan Pavlov a dezvoltat impreuna cu cainele sau celebra teorie a conditionarii si a salivei. Astazi cainele de bronz sta in mijlocul unei fantani arteziene.

Cainele lui Pavlov in fata Institutului de Medicina Experimentala din Sankt Petersburg

Tot la intrare, chiar in fata statuii ridicate in memoria celebrului caine, profesorul Suvorov se intalneste cu jurnalistii inainte de a le arata laboratorul sau unde se face iaurtul.

„Imi spuneti ca acest lichid este de fapt un vaccin impotriva COVID?”, intreaba un jurnalist?

„Da, este un vaccin impotriva COVID”, raspunde omul de stiinta cu mandrie, adaugand, cu sticla in mana: „Este pur si simplu lapte fermentat cu bacterii ce contin genele coronavirusului!”.

„Ideea noastra initiala a fost sa folosim aceasta masinarie genetica a bacteriilor lactate ca platforma sau ca vector pentru a introduce gena pentru orice tip de agent patogen, inclusiv gena coronavirusului, in organism”, spune Alexandru Suvorov.

De fapt, echipa sa a avut nevoie de saptamani pentru a reproduce proteinele genei COVID-19 de care aveau nevoie inainte de a le introduce bacteriilor lactate.

Am facut niste modele si sinteze, apoi am avut formula de care aveam nevoie, a spus el.
Rezultatul: un iaurt anti-COVID care este administrat intr-o singura inghititura si care arata promitator, conform rezultatelor testelor preliminare efectuate pe sute de animale, in principal soareci.

Testele au concluzionat ca cobaii au dezvoltat anticorpi nu numai in sange, ci si, in special, in tesuturile mucoase care acopera sistemul respirator si digestiv, exact acolo unde virusul SARS-CoV-2 creste inainte de a ataca restul corpului uman.

Acesta este un avantaj major, spune profesorul Suvorov, deoarece produce imunitate la punctele de intrare ale infectiei, si anume cavitatile nazale si gatul si intestinul subtire.

Ca sa nu mai vorbim, spune el, ca raspunsul sistemului imunitar al intestinului este mai puternic decat cel al unei injectii intramusculare.

Un vaccin oral sub forma de iaurt are, de asemenea, meritul de a fi practic si de a elibera mii de profesionisti din domeniul sanatatii mobilizati prin campaniile traditionale de vaccinare.
Este motivant, captivant si incurajator, spune cercetatoarea Anna Tsapieva, care lucreaza cu prof. Suvorov. Este convinsa de eficacitatea vaccinului pe care ea si majoritatea colegilor ei l-au baut deja intr-un studiu clinic.

Acum asteapta cu nerabdare extinderea cercetarii in cadrul protocoalelor in vigoare pentru aprobarea vaccinului.

„Avem nevoie de studii clinice. Dar, dupa cum stiti, aceasta cercetare este foarte scumpa!”, spune cercetatoarea Anna Tsapieva.

Cu cat pandemia progreseaza, cu atat creste interesul pentru vaccinul pe baza de iaurt in Rusia. Alexander Suvorov estimeaza ca in termen de trei luni vaccinul ar putea fi aprobat. Urmatorul pas mare va fi trecerea la studii clinice la scara larga.

Sursa: Alephnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *