Mihail Coman, ICDP Maracineni: Probabil ca jumatate din forța de munca anterioara nu se mai justifica

Mihail Coman, ICDP Maracineni: Probabil ca jumatate din forța de munca anterioara nu se mai justifica

 

Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti – Maracineni, susține ca undeva la jumatate din forța de munca anterioara nu se mai justifica in fermele pomicole moderne – in perioada urmatoare vor intra pe rod undeva la 9.000 ha, investiții realizate cu ajutorul fondurilor europene.

In ultimii ani s-au realizat investiții importante in ferme pomicole moderne, ceea ce implica tehnologie si mecanizare, efectul find scaderea dramatica a numarului muncitorilor. Evoluția va continua si in anii viitori, cand sunt asteptate sa intre in producție suprafețe importante.

“Nutriția vine electronic prin GPS, controlam si putem interveni prin telefon, putem vedea parcelele care suporta stresul hidric si putem interveni, asa vor arata cele 9.000 ha pe care le asteptam sa intre in producție la ultimul standard din tehnologie. Probabil ca jumatate din forța de munca anterioara nu se mai justifica”, a declarat Mihai Coman in cadrul conferinței Noul Val Tech in FoodBiz, desfasurata la USAMV Bucuresti, sub cupola FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-26 mai 2022.

Nu putem face, insa, abstracție de forța de munca manuala, mai ales in cazul unor specii precum arbustii fructiferi, pentru care exista un interes mare in piața si care necesita inca mana de lucru destul de importanta. Institutul a gasit si o soluție la aceasta problema, mai ales ca recoltarea este foarte costisitoare.

“Invitam oamenii sa recolteze singuri si cream spații speciale pentru familii, organizam locuri de joaca, parcare etc. pentru a evita costurile foarte mari cu recoltarea, mai ales la speciile de fructe noi care necesita imediat si procesare”, a mai spus directorul Institutului de la Maracineni.

FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022” este cel mai important eveniment al primaverii din Romania din agribusiness, producție alimentara, producție de bauturi, retail si HoReCa.

Evenimentul este organizat de Event Space, in colaborare cu revista FoodBiz, ComputerLand si Profi, alaturi de Ministerul Agriculturii, Casa de avocatura Biris – Goran, Carmistin, Metro, Smart Home Development, Universitatea de Stiințe Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti si ASPES – Asociația pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *