Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti a lansat un apel pentru strangerea de semnaturi online in vederea sustinerii unui proiect de lege prin care bujorul sa fie declarat Floare Nationala si Simbol Floral al Romaniei.
Petitia poate fi semnata AICI.
Facultatea de Horticultura a lansat in iunie 2013 propunerea ca bujorul sa fie proclamat Floare Nationala, iar demersul s-a bucurat de “o foarte larga sustinere” din partea mediului academic si societatii civile, din tara si din diaspora, deopotriva, concretizata prin peste 5.000 de semnaturi.
“Marea majoritate a tarilor au o floare nationala ca element al identitatii lor, strans legat de spatiul geografic, cultural si economic in care acestea se afla si se regaseste in simbolurile statale ca steag, stema, etc. (…) Pentru Romania, ideea unei flori nationale s-a conturat inca din timpul domniei Regelui Carol I, fiind facute, de-a lungul timpului, mai multe propuneri: macesul, floarea de colt, bujorul ‘romanesc’ – Paeonia peregrina, var. romanica, etc. Nici una dintre aceste propuneri nu a fost insa legiferata vreodata, astfel incat tara noastra se gaseste astazi in situatia de a nu avea o floare nationala”, se arata intr-un comunicat al Facultatii de Horticultura.
Laleaua este floare nationala pentru Olanda, Turcia si Ungaria, crizantema pentru familia imperiala a Japoniei, trandafirul pentru SUA, Marea Britanie si Bulgaria, arata Facultatea de Horticultura.
Pe teritoriul Romaniei, din Banat pana in Dobrogea si din Oltenia pana in Transilvania si Moldova cresc spontan cinci specii de bujor in rezervatii naturale protejate prin lege, avand un mare potential biologic si ornamental: Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. Banatica, precum si trei specii cultivate cu peste 100 de varietati si soiuri: Paeonia officinalis, Paeonia lactyflora, Paeonia suffruticosa.
In mai multe regiuni ale tarii sunt organizate, anual, in luna mai, sarbatori si festivaluri ale bujorului, argumenteaza in favoarea propunerii Facultatea de Horticultura.
Totodata, bujorul are un mare potential decorativ fiind nelipsit din parcuri, gradini private si publice si este, de asemenea, cultivat in mod special si destinat realizarii buchetelor si aranjamentelor florale.
Datorita adaptabilitatii sale ecologice foarte ridicate, bujorul poate fi cultivat aproape pe intreg teritoriul tarii, de la campie pana la regiunile muntoase, iar aceste flori sunt foarte indragite in intreaga tara, constituind surse de inspiratie pentru folclor, muzica, literatura si arta poporului roman, se mai precizeaza in comunicat.
Peste 100.000 de romani poarta prenumele sau numele de Bujor, in constiinta populara, ideea de sanatate, frumusete fizica si spirituala este asociata adesea cu floarea de bujor, care este apreciat din timpuri stravechi ca planta cu insusiri terapeutice in medicina populara romaneasca, mai argumenteaza specialistii de la Facultatea de Horticultura.