Ziua Graului Baragan, solutii pentru fermieri in conditii de seceta

Ziua Graului Baragan, solutii pentru fermieri in conditii de seceta

 

Ziua Graului Baragan, eveniment organizat de FAPPR, ajuns la cea de-a III-a editie, a adunat la Iazu, in judetul Ialomita – pe terenurile agricole lucrate de Silcomar 2000 –  numerosi fermieri care au venit sa afle care sunt noile tehnologii privind cultura graului.

 Acestia au putut sa vada cum s-au comportat loturile demonstrative cultivate cu mai multe soiuri de grau si orz in conditiile unui aport de apa de doar 170 litri, fata de un optim de 300 litri.

Gazda evenimentului a fost Silviu Mihai, presedintele ACCPT (Asociatia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice) Ialomita.

„Le multumesc tuturor celor prezenti la acest eveniment. Imi doresc ca impreuna cu reprezentantii companiilor de seminte si a specialistilor de la Corteva sa gasim cele mai bune solutii pentru fermele noastre. Mai ales ca anul acesta a fost o situatie mai delicata in ceea ce priveste aceasta platforma de grau de 30 hectare, de la semanat si pana acum cantitatea de precipitatii a fost de doar 170 litri/mp”, a declarat Silviu Mihai, potrivit InfoIalomita.

 Daca vremea va fi de partea fermierilor, cu o fertilizare optima, cu produse de calitate, se poate obtine o productie medie de circa 5 tone de grau de buna calitate la hectar, a mai precizat Silviu Mihai.

 La randul lui, Nicolae Sitaru, presedintele FAPPR, a vorbit despre importanta strategica pentru economia romaneasca a culturii de grau, intinsa pe circa 2 milioane de hectare la nivel national, a doua dupa cea de porumb.

„Cultura de grau este foarte importanta pentru noi, fermierii. Pe aceasta platforma vedeti peste 50 soiuri de grau si orz si va rog sa fiti foarte atenti la fiecare soi pentru ca pe viitor sa facem cele mai bune alegeri pentru fermele noastre. Avem nevoie de productii mari ca sa putem sa ramanem pe linia de plutire, mai ales ca trecem prin niste timpuri destul de complicate, cu seceta si cu preturi proaste”, a declarat Nicolae Sitaru.

Ziua Graului Baragan, editia 2023, a fost desfasurata sub egida „Intreaba, cunoaste, pentru a fi cat mai bun in ceea ce faci!”, fiind sustinuta de partenerul Corteva cu ultimele tehnologii si produse in domeniu pentru obtinerea unor productii deosebite, cantitativ si calitativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *