Valeriu Tabara, ASAS: Importul de material biologic constituie un risc enorm!

Valeriu Tabara, ASAS: Importul de material biologic constituie un risc enorm!

 

Presedintele Academiei de Stiințe Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), Valeriu Tabara, susține ca una dintre marile probleme ale agriculturii romanesti constituie faptul ca, in prezent, se importa foarte mult material biologic cu riscurile de rigoare.

Romania ar trebui sa faca mult mai mult in acest sens si sa-si creeze material biologic nu doar la nivel de țara, ci si de regiuni sau microregiuni, altfel vor fi tot timpul probleme in cultura.

“Una dintre marile noastre probleme este adaptabilitatea la condițiile specifice, nu pot importa de oriunde material biologic si vorbim de Argentina, Africa de Sud, Italia etc., pentru ca riscurile sunt enorme.

Ar trebui sa avem material biologic nu doar la nivel de țara, ci si de regiuni si microregiuni…aici este marea problema de a putea sa ai un hibrid de porumb pentru Maramures si altul pentru Insula Mare a Brailei”, a declarat Valeriu Tabara, presedintele ASAS in cadrul conferinței Noul Val Tech in FoodBiz, desfasurata la USAMV Bucuresti sub cupola FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-26 mai 2022.

Presedintele ASAS spune ca nu este normal sa se foloseasca acelasi hibrid si in nordul țarii, dar si in Insula Mare a Brailei, iar aceasta ar putea fi si una dintre cauzele problemelor cu care se confrunta fermierii acum.

“Noi semanam acelasi hibrid si la Satu Mare si in IMB si ne trezim ca avem pobleme de toate felurile. Uitați-va numai la porumb in luna iulie, la stiuleți, daca vreți sa fierbeți, puteți face si o ciorba, dar si supa. Sunt hibrizi in cazul carora intr-un lan de 70.000 de stiuleți nu exista unul care sa nu aiba un vierme in el. Ne place sa-l avem, atunci trebuie sa omoram viermele cu substanța, dar poate vrem sa cream un hibrid caruia sa nu-i placa ostinia, sa nu intre in stiulete, sa nu apara mucegaiuri si boli care apoi trasmit microtoxine cu influența formidabila asupra organismului uman”, a mai declarat Tabara.

„FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022”

FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022 este cel mai important eveniment al primaverii din Romania din agribusiness, producție alimentara, producție de bauturi, retail si HoReCa.

Evenimentul este organizat de Event Space, in colaborare cu revista FoodBiz, ComputerLand si Profi, alaturi de Ministerul Agriculturii, Casa de avocatura Biris – Goran, Carmistin, Metro, Smart Home Development, Universitatea de Stiințe Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti si ASPES – Asociația pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale.

Desfasurat sub umbrela “From Farm to Fork”, forumul din acest an reuneste o serie de conferințe si intalniri de marca cu cei mai importanți oameni ai zilei, reprezentanți ai autoritaților centrale si locale, consultanți, finanțisti si antreprenori din agribusiness, care vor dezbate teme legate de securitatea alimentara, soluții de finanțare si noile tehnologii, rolul inteligenței artificiale in retail, trenduri si provocari pentru industria HoReCa, politici de stabilizare a prețurilor in contextul actual dificil si multe alte subiecte interesante.

este adaptabilitatea la condițiile specifice, nu pot importa de oriunde material biologic si vorbim de Argentina, Africa de Sud, Italia etc., pentru ca riscurile sunt enorme.

Ar trebui sa avem material biologic nu doar la nivel de țara, ci si de regiuni si microregiuni…aici este marea problema de a putea sa ai un hibrid de porumb pentru Maramures si altul pentru Insula Mare a Brailei”, a declarat Valeriu Tabara, presedintele ASAS in cadrul conferinței Noul Val Tech in FoodBiz, desfasurata la USAMV Bucuresti sub cupola FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-26 mai 2022.

Presedintele ASAS spune ca nu este normal sa se foloseasca acelasi hibrid si in nordul țarii, dar si in Insula Mare a Brailei, iar aceasta ar putea fi si una dintre cauzele problemelor cu care se confrunta fermierii acum.

“Noi semanam acelasi hibrid si la Satu Mare si in IMB si ne trezim ca avem pobleme de toate felurile. Uitați-va numai la porumb in luna iulie, la stiuleți, daca vreți sa fierbeți, puteți face si o ciorba, dar si supa. Sunt hibrizi in cazul carora intr-un lan de 70.000 de stiuleți nu exista unul care sa nu aiba un vierme in el. Ne place sa-l avem, atunci trebuie sa omoram viermele cu substanța, dar poate vrem sa cream un hibrid caruia sa nu-i placa ostinia, sa nu intre in stiulete, sa nu apara mucegaiuri si boli care apoi trasmit microtoxine cu influența formidabila asupra organismului uman”, a mai declarat Tabara.

„FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022”

FoodIntelForum.ro, Ediția a V-a, 5-25 mai 2022 este cel mai important eveniment al primaverii din Romania din agribusiness, producție alimentara, producție de bauturi, retail si HoReCa.

Evenimentul este organizat de Event Space, in colaborare cu revista FoodBiz, ComputerLand si Profi, alaturi de Ministerul Agriculturii, Casa de avocatura Biris – Goran, Carmistin, Metro, Smart Home Development, Universitatea de Stiințe Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti si ASPES – Asociația pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale.

Desfasurat sub umbrela “From Farm to Fork”, forumul din acest an reuneste o serie de conferințe si intalniri de marca cu cei mai importanți oameni ai zilei, reprezentanți ai autoritaților centrale si locale, consultanți, finanțisti si antreprenori din agribusiness, care vor dezbate teme legate de securitatea alimentara, soluții de finanțare si noile tehnologii, rolul inteligenței artificiale in retail, trenduri si provocari pentru industria HoReCa, politici de stabilizare a prețurilor in contextul actual dificil si multe alte subiecte interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *