Industria agroalimentara din Romania are un potential de cel putin 40 de miliarde de euro, insa, din cauza politicilor dezastruoase care au impiedicat dezvoltarea zootehniei si a industriei de procesare, nu este atins in prezent nici macar jumatate din acest potential.
“Noi suntem intr-un sistem total dezechilibrat in tara. O sa vedeti ca, si in acest an, valoarea productiei agricole globale nu va diferi foarte mult de ceea ce a fost in anii trecuti, acel 15-17, eventual sa urcam undeva la 19 miliarde (euro-n.r.) printr-o conjunctura favorabila a preturilor din acest an, dar maximum valoric pe care trebuia sa-l realizam este de la 40 de miliarde in sus. Noi nu realizam nici jumatate din acest interval care este intervalul industriei agroalimentare a Romaniei. Acesta este intervalul in care putem sa facem afaceri absolut rentabile care sa ne asigure un echilibru, inclusiv siguranta alimentara”, a declarat presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti (ASAS), Valeriu Tabara, la Sarbatoarea Florii Insorite, Podul Ioaiei, Iasi.
Acesta a aratat ca zootehnia, care ar trebui sa fie principal industrie de procesare abia acopera mai putin de un sfert din sectorul agroalimentar.
“Prima treapta de procesare este zootehnia de care se vorbeste de atat timp. Atat timp cat in productia agroalimentara a Romaniei noi avem 23-24% reprezentata zootehnia noi nu o sa avem niciodata o piata bine asezata si siguranta alimentara”, a punctat Tabara.
De vina pentru colapsul sectorului este, in opinia lui Tabara, politica de dirijare a subventiilor exclusiv catre fermele mari, fapt care a distrus zootehnia din zonele montane si fermele de familie.
“S-a gresit in 2013 atunci cand am dat subventiile la animale in asa fel incat sa fie efectivele cat mai ridicate, astfel ca foarte putini au ajuns sa beneficieze de aceste subventii. Am lovit astfel fermele mici, zonele montane si zonele mai putin favorizate”, a conchis presedintele ASAS.