Daniel Botanoiu, presedintele Asociatiei Fermierilor din România (AFR), considera ca realizarea eco-schemelor (scheme de plata pentru grija fata de mediu si clima) in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) constituie o provocare destul de mare atât pentru statul român, institutiile acestuia, cât si pentru producatori.
Recunoaste, insa, ca pâna la urma, ele nu sunt chiar asa de greu de aplicat.
“Dupa cum stie toata lumea, România are conditii de agroecologie, este o tara care a respectat tehnologiile si in care in mare parte populatia (60%) din mediul rural consuma din apa freatica, ceea ce ce ne spune foarte multe”, a declarat pentru FoodBiz fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Fonduri de 500 milioane euro
Daniel Botanoiu atrage atentia ca in cazul unei eventuale nerespectari a acestor scheme, nu fermierii sunt pedepsiti in prima etapa, ci statul respectiv. Adevarul este, insa, ca pâna la urma, tot la fermieri se ajunge, existând riscul pierderii unor fonduri importante.
“Este evident ca daca statul va fi pedepsit, fermierii nu vor mai primi acele sume in anii urmatori pentru ca regula este urmatoarea: respecta ca sa primesti. Si atunci eu cred ca fiind vorba de o suma destul de importanta, circa 500 milioane euro, este important sa stim de la inceput ce anume din aceste eco-scheme aplicam, cum le aplicam, astfel incât sa fie in folosul României, fermierilor, producatorului. Altfel, o sa fim la mijloc, fie renuntam, pentru ca având o agricultura duala, cu ferme foarte mari si ferme foarte mici va fi destul de greu sa incluzi aceste eco-scheme in fermele mici, in care aceasta conditionaltate, obligativitate, nu este atât de frecvent urmarita, cum se intâmpla in cazul fermelor mari”, a precizat Daniel Botanoiu.
Conceptul de eco-scheme
Eco-schemele sunt scheme de plata pentru grija fata de mediu si clima, care vor fi finantate din bugetele pentru plati directe ale statelor membre (in cadrul pilonului I al PAC).
Statele membre trebuie sa puna la dispozitie unul sau mai multe eco-scheme, insa participarea fermierilor la accesarea lor va fi una voluntara. Statele membre vor stabili continutul propriilor eco-scheme si sumele aferente acestora.