Proiectele cu fonduri europene nu sunt doar dificil de accesat, ci și mai scumpe decât cele realizate cu fonduri proprii. Indiferent ca vorbim despre achiziția de utilaje agricole sau de investițiile în capacități de producție. Prețurile sunt umflate cam cu o treime, spun fermierii, care pun acest fapt pe seama incertitudinilor legate de eligibilitate și pe întârzierile la plată, care-i fac pe furnizori să-și ia marje de siguranță. Prețurile sunt crescute artificial și de consultanții pentru fonduri europene care, de regula, percep comisioane de 20-30% din valoarea proiectelor.
”Comercianții de utilaje agricole, dar nu numai aceștia, umflă prețurile atunci când vine vorba de fonduri europene. Asta este percepția tuturor în România. Dacă te duci cu banii jos cumperi cam cu 30% mai ieftin. Vina este a Agenței de Plăți care întârzie plățile. Până când vin banii de la APDRP durează luni de zile, iar dealerii de utilaje știu asta și își iau și ei o marjă de siguranță că și prețurile lor se modifică în timp. Eu, de exemplu, am depus un proiect în iunie 2012 și nici astăzi nu s-au afișat listele cu câștigatori”, a declarat Florin Ciobanu, vicepreședintele Asociației Tinerilor Fermieri din judetul Olt.
Pe lângă prețurile crescute artificial de dealerii de utilaje, aplicanții pentru fonduri UE trebuie să-i ia în calcul și pe consultanți care trebuie plătiți înainte de a vedea dacă proiectul este eligibil. Comisioanele consultanților sunt, de regulă, de 20-30% din valoarea proiectului. Nu este de mirare, astfel, că, în condițiile lipsei de finanțare din partea băncilor, fondurile europene sunt accesate doar de marile exploatații.
”Consultantul trebuie plătit chiar dacă tu nu ai certitudinea că proiectul este eligibil. Clauzele de eligibilitate se schimbă mereu. Fondurile europene nu pot fi accesate de fermierii mici sau medii. Este o iluzie. Eu nu conosc cazuri de fermieri mici care să fi avut succes cu fondurile europene”, a declarat pentru Agrointel, Ion Mănăilă, preşedintele Asociaţiei de Marketing şi Consultanţă Agricolă ”ASOMAR” Teleorman.
Pe lângă facturile umflate la utilaje, fermierii trebuie să facă față și prețurilor în creștere la pesticide, ierbicide și îngrășăminte. Prețul acestora este cu până la 30% mai mare în cazul în care sunt achiziționate prin credit furnizor cu plata în rate. Potrivit agricultorilor, peste 80% dintre fermierii din Romania realizează lucrările curente prin credit-furnizor.
Ca să reziste, fermierii trebuie să devină și buni negociatori, pe lângă activitatea de bază.
”Pe lângă ce facem, am devenit și negociatori cu furnizorii de input-uri. N-ai de unde să scoți 6-7.000 de lei cât costă să lucrezi un hectar de sfeclă și atunci te înțelegi cu furnizorii de îngrășăminte și pesticide să te lase cu o parte din bani până la recoltă. Numai că asta costă, pentru că îngrășămintele luate pe datorie sunt cu 30% mai scumpe decât prețul de listă. Nu am niciun cunoscut, însă, care să cumpere input-uri doar cu banii jos. Eu, de exemplu, am terminat de plătit pe anul trecut abia acum în aprilie”, este de părere Radu Taus, un fermier de 31 de ani din Brașov care cultivă sfeclă pe 80 de hectare arendate la Feldioara, județul Brașov.