Unde vrea Ministerul Agriculturii sa amplaseze depozitele regionale pentru alimente

Unde vrea Ministerul Agriculturii sa amplaseze depozitele regionale pentru alimente

 

madrInfiintarea unei retele de depozite regionale strategice pentru alimente la nivel regional este una dintre temele cele mai dezbatute in ultima vreme, din pacate, insa, a ramasa doar la stadiul de discutii. Aurel Simion, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, spune ca se are in vedere infiintarea a 8 depozite, din care doua ar putea sa fie amplasate pe granita de vest si alte doua pe granita de est. Cu alte cuvinte, pe de o parte, sa fim mai aproape de vestul Europei, in ideea ca vom exporta, iar pe de alta, in cazul zonei de Est sa poata fi preluata si productia de la fermierii din Republica Moldova.

Depozitele vor fi construite de catre stat si inchiriate asociatiilor din sector.

“In final, cred ca vom sustine opt depozite, din care doua pe granita de vest si doua pe granita de est, pentru ca va trebui sa ne gandim si la desfacere – la tarile europene, la tarile terte, in orice caz mergem pe sistem integrat. Aceste depozite vor fi construite de stat, cel putin la ora actuala asa le-am gandit, ele vor fi proprietatea statului si date in administrarea formelor asociative“, a declarat secretarul de stat Aurel Simion in cadrul conferintei Live Connect 2021 dedicata sectorului de legume si fructe.

Depozitele ar urma sa fie folosite pentru toate categoriile de alimente – legume, fructe, lapte, carne etc, iar banii sa provina din Planul National de Relansare si Rezilienta (PNRR). Va fi nevoie insa si de infiintarea unor centre de colectare.

„Dupa parerea mea, sub aceste centre regionale logistice avem nevoie de centre de colectare, sortare, standardizare, etichetare si livrare produse agricole, pe care sa le plasam in bazinele pomicole si legumicole, de exemplu….Le vom gandi in noul PNS. Dupa ce terminam aceasta perioada de tranzitie, masurile de tranzitie de piata, va trebui sa ne apucam foarte serios pe PNS si sa vedem unde vrem sa ajungem in 2027“, a mai spus Aurel Simion.

Cat despre bugetul Agriculturii pentru acest an, vestitile nu sunt deloc optimiste.

„Bugetul este in dezbatere, vom vedea ce ramane, iar putinul acela il vom imparti pe sectoare, e greu de anticipat acum. Dupa ce am discutat noi cu legumicultorii, bugetul a venit si mai mic“, a mai spus Simion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *