Noutatile Agra Asigurari pentru 2021

Noutatile Agra Asigurari pentru 2021

 

agraAgra Asigurari, unul dintre liderii de piata in domeniul asigurarilor agricole si totodata prima companie care a adus in Romania un produs de asigurare pentru seceta, vine in sprijinul fermierilor cu noi beneficii pentru anul agricol 2021. Index de Seceta si Agrar Basis devin din acest an o polita comuna, cu avantaje suplimentare precum asigurarea culturilor de soia si despagubirea de la deficit mai mic de precipitatii si anume de 30%. Fermierii pot fi despagubiti pentru daunele produse de seceta, grindina si alte calamitati naturale asupra culturilor de camp, printr-un proces simplu si nebirocratic de subscriere a riscurilor. Evaluarea daunelor se realizeaza transparent, iar pentru produsul de index cu ajutorul datelor istorice sau parametrilor istorici preluati de la cele 121 de statii meteorologice acreditate ANMH, cuprinse si in produsul de asigurare pentru seceta si arsita, se arata intr-un comunicat al companiei.

Valurile de canicula, lipsa precipitatiilor din ultimii ani, precum si extremele meteorologice tot mai frecvente confirma faptul ca schimbarile climatice au un impact sever asupra agriculturii. In anul agricol 2019 – 2020, seceta pedologica extrema a facut ravagii asupra culturilor in mai multe zone ale Romaniei, afectand circa 2,2 milioane de hectare de teren arabil, ceea ce reprezinta aproape un sfert din suprafata arabila a tarii, precum si o treime din portofoliul asigurat pe acest risc.

Cel mai mare deficit de precipitatii s-a inregistrat in zona de sud-est a tarii, Moldova si Dobrogea, iar cele mai afectate culturi au fost cele de primavara, porumb si floarea soarelui, insa au fost afectate si culturile de toamna. Nevoia fermierilor pentru asigurare din aceste zone ale tarii este din ce in ce mai mare.

“Avand in vedere si situatia precara a sistemelor de irigatie din tara noastra, asigurarea de seceta este menita sa vina in sprijinul fermierilor romani. Agra Asigurari a adus mai multe produse de asigurare, printre care si Index de Seceta, un produs de asigurare unic in piata la introducerea lui in 2015 pe piata din Romania”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurari Romania.

Noi avantaje introduse in programul de asigurare Index de seceta 2021
Agrar Basis si Index de Seceta devin, incepand cu anul 2021, o polita de asigurare comuna menita sa sprijine fermierii, adaptandu-se cat mai bine realitatii din teren. Index de Seceta este un supliment acordat la polita Agrar Basis in contextul submasurii 17.1 si vine cu mai multe noutati si avantaje, menite sa consolideze sprijinul acordat fermierilor.

Cel mai important avantaj este reprezentat de subventia acordata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale. Incepand cu 2019, seceta si arsita sunt riscuri subventionabile de catre AFIR prin Submasura 17.1. Suplimentul financiar acordat prin polita Index de Seceta se poate acorda alaturi de polita de baza destinata culturilor mari, Agrar Basis. Astfel, fermierul are cultura asigurata atat pentru riscul de seceta, cat si pentru grindina sau inghet, intr-o singura polita.

La incheierea acestei polite Asiguratul are posibilitatea de a alege suma asigurata pe hectar pentru fiecare cultura, precum si statia meteo de la care va fi preluat nivelul precipitatiilor.
Agra Asigurari are parteneriat cu 121 de statii meteo acreditate de ANMH, Administratia Nationala de Meteorologie. Fiind un produs de index, evaluarea daunelor produse de seceta se face in mod transparent, in baza analizei parametrilor istorici oficiali pe ultimii 7-10 ani, furnizate de catre statiile meteo eligibile, alese de fermier la incheierea politei. Incepand cu acest an, sunt incluse in polita de asigurare si culturile de soia, alaturi de graul de toamna, culturile de porumb si floarea soarelui.

Agra Asigurari pune la dispozitia fermierilor o noua optiune disponibila la incheierea politei, respectiv varianta de despagubire 60/30. In acest sens, despagubirile pentru seceta pornesc de la un deficit mai mic de precipitatii, ceea ce constituie un avantaj important pentru fermieri. De asemenea, despagubirea se acorda pe fiecare punct procentual al deficitului de precipitatii si pe intreaga suprafata asigurata in polita.

Fermierii beneficiaza acum si de un termen prelungit pana la data de 30.04.2021 pentru subscrierea politelor pentru culturile de floarea soarelui, porumb si soia, iar pentru cultura de grau de toamna, termenul limita de depune a cererii de asigurare este de 26.02.2021.

Retrospectiva 2019-2020
Evenimentele declansate de seceta, impreuna cu criza mondiala generata de raspandirea virusului Covid-19, au accentuat impactul negativ resimtit de fermieri. Acest lucru a solicitat evaluarea daunelor conform masurilor de siguranta impuse de catre autoritati. Viitorul culturilor insamantate in primavara anului trecut, care au fost afectate de seceta, inca se afla sub semnul intrebarii. Din partea MADR nu exista inca o hotarare oficiala privind aceste despagubiri.

“Echipa Agra Asigurari isi doreste sa raspunda cu promptitudine solicitarilor de asigurare si evaluare a culturilor, garantand siguranta si continuitate in acest sector. Contextul distantarii sociale si trecerea la desfasurarea activitatii in mediul online a constituit o provocare, atat pentru piata asigurarilor, cat si pentru industria agricola. Cu toate acestea, ne uitam la un sezon de vanzari reusit si ne bucuram ca am reusit sa fim alaturi de fermieri si in aceasta perioada dificila”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurari Romania.

Societatea de asigurari Österreichische Hagelversicherung a fost fondata in anul 1947 in Austria, la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece. Datorita experientei exclusiv in domeniul agricol, Agra Asigurari este una dintre putinele companii de asigurari din Europa care are in portofoliu o asigurare pentru seceta inca din anul 2000.

Odata cu deschiderea sucursalei locale din Romania in 2016, asigurarea riscului de seceta este disponibila acum si pentru fermierii romani, alaturi de acoperirile standard pentru grindina, incendiu, furtuna, ploaie torentiala si inghet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *