Cercetatorul Costel Vinatoru de la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Legumicola de la Buzau face cateva precizari cu privire la combaterea daunatorului care face ravagii in culturile de tomate din Romania. Este vorba de Tuta Absoluta sau cum i se mai zice ”minerul de frunze de tomate”, dupa felul in care actioneaza. Cercetatorul buzoian spune ca tratamentele chimice si biologice cunoscute pana in acest moment nu au efectul scontat. Chiar daca reduc din frecventa atacului, nu il indeparteaza. Prima si cea mai buna masura de preventie si combatere este ASOLAMENTUL, rotatia corecta a culturilor de legume din familii vegetale diferite, prin care actionam direct si eficient la perpetuarea si transmiterea daunatorilor in spatiul protejat de la un an la altul.
„Avand o cultura preferata, se mentine. Si, pe cat de mult ii plac tomatele, pe atat de mult nu ii plac castravetii, motiv pentru care dupa o cultura compromisa de tomate se va introduce in solar o cultura de castraveti, apoi una de fasole, apoi de verdeturi si, in cele din urma, din nou o cultura de tomate. Asadar, nu mai devreme de 4-5 ani!“, arata intr-o postare pe FB Costel Vinatoru.
O alta masura de protejare impotriva contaminarii culturilor din ”vecinatate” este echiparea zonele de aerisire ale solariilor cu plasa anti-insecte.
Atentie la ambalaje, rasaduri, dar si la igiena spatiilor, pentru ca este un daunator care se mentine foarte bine pe resturi de vegetale si in sol!
In camp deschis atacul nu este atat de agresiv si nici constant, mai arata cercetatorul roman.
Citeste si Cercetatorul Costel Vinatoru: Prea multi agricultori fac fertilizare dupa ureche