UNCSV: Este nevoie de polite de asigurari pentru acoperirea unor riscuri precum seceta, arsita atmosferica si inghetul de iarna

UNCSV: Este nevoie de polite de asigurari pentru acoperirea unor riscuri precum seceta, arsita atmosferica si inghetul de iarna

 

seceta2020Nici o companie de asigurari nu asigura concret impotriva secetei si arsitei, ci pierderile de venit si/sau productia scontata, corelata cu celelalte conditii, se arata intr-un comunicat al UNCSV. Acestea cresc costurile cu asigurarea si fac ca despagubirea sa fie mult mai mica decât prima achitata, cel putin la rata de repetitivitatea a secetei, pe un interval de 10 ani. UNCSV atrage atentia ca este din ce in ce mai necesara utilitatea intocmirii unor polite de asigurari agricole pentru acoperirea riscurilor catastrofice cum ar fi seceta, arsita atmosferica si inghetul de iarna(gerul).

Precizari UNCSC urmare a comunicatului de presa, din data de 3 septembrie 2020, remis de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din România (UNSAR), inclusiv referitor la ghidul cu informatii utile despre politele de asigurari agricole, dedicat fermierilor:

1. Utilitatea incheierii asigurarilor agricole este unanim acceptata de toti partenerii care activeaza in agribusiness având punctul central in fermierul autohton, care utilizând inputuri furnizate de distribuitorii din amonte, urmareste realizarea de productii competitive pe care sa le livreze in piata agricola având ca obiectiv dezvoltarea si capitalizarea sa permanenta.

2. Fermierii sunt primii interesati sa se asigure impotriva riscurilor care pot afecta culturile agricole. Ne referim atât la polite de asigurari agricole pentru riscuri standard cât si pentru riscuri catastrofice.

3. Realitatile agroclimatice din ultimii ani au scos si mai mult in evidenta necesitatea intocmirii politelor de asigurari agricole care sa ofere protectie activitatii si investitiilor fermierilor si cooperativelor impotriva evenimentelor de risc.

4. Realitatea a aratat ca marea majoritate a politelor de asigurari agricole sunt pentru protejarea impotriva riscurilor climatice standard cum ar fi: grindina, furtunile, ploi torentiale, incendiu, ingheturi timpurii de toamna, ingheturi târzii de primavara si alunecarile de teren.

5. Apare din ce in ce mai necesara utilitatea intocmirii unor polite de asigurari agricole pentru acoperirea riscurilor catastrofice cum ar fi seceta, arsita atmosferica si inghetul de iarna(gerul).

Avand in vedere aspectele de mai sus, sunt putine societatile de asigurare care au in portofoliu astfel de produse de asigurare. Dintre acestea conditiile specifice de incheiere si despagubire sunt foarte diferite si nu sunt tocmai in sensul acoperirii fermierilor si par mai mult o afacere financiara pentru societatile de asigurari.

Exemple in acest sens ne sunt semnalate de membrii nostri din fiecare judet. Nici o companie de asigurari nu asigura concret impotriva secetei si arsitei, ci pierderile de venit si/sau productia scontata, corelata cu celelalte conditii. Acestea cresc costurile cu asigurarea si fac ca despagubirea sa fie mult mai mica decât prima achitata, cel putin la rata de repetitivitatea a secetei, pe un interval de 10 ani.

6. Contractul de asigurare agricola trebuie sa fie in esenta sa rezonabil pentru ambii parteneri contractuali.
Conditiile de asigurare din zilele noastre, stim cu totii, ca nu sunt asa, iar fermierii sunt captivii unor polite de asigurare agricole aproape nenegociabile. Acesta este inca un motiv pentru care fermierii nu se asigura.

“Credem ca este momentul, si lansam o provocare Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din România (UNSAR) sa militeze pentru adaptarea conditiilor de asigurare, a costului primelor de asigurare, a fransizelor la nevoile fermierilor, si finalmente se poate obtine atât o crestere numerica cât si o extindere teritoriala a riscurilor acoperite care ar avantaja toti actorii din agribussines. România si producatorii din sectorul agroalimentar au nevoie de o solutie complexa de Gestionare a Riscurilor din Agricultura, unul sau mai multe produse de asigurare acoperitoare”, se precizeaza in comunicatul UNCSV.

Ne dorim afaceri securizate. Ne dorim culturi asigurate, dar pentru asta este nevoie de echitate si echilibru intre toti actorii pentru a nu permite practicilor comerciale neloiale sa continue si pe acest segment, sustin membrii UNCSV.

UNSAR a anuntat saptamana trecuta ca doar 20% din culturile agricole sunt asigurate in Romania.

One thought on “UNCSV: Este nevoie de polite de asigurari pentru acoperirea unor riscuri precum seceta, arsita atmosferica si inghetul de iarna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *