Perii seculari de pe Dealul Cocosului, obiect de studiu!

Perii seculari de pe Dealul Cocosului, obiect de studiu!

 

peri2Desi au cateva sute de ani, perii seculari de pe Dealul Cocosului continua sa dea rod fara ca cineva sa le fi facut vreun tratament fitosanitar sau taieri. Ei au devenit obiect de studiu pentru tinerii cercetatori de la institute de pomicultura din Pitesti, Iasi si Bistrita la invitatia Clubului Lions Bistrita care va amenaja in acest areal Parcul perilor seculari in urma unui parteneriat cu Primaria Bistrita.

O echipa coordonata de Florin Chiuta, asistent in cercetare la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti – Maracineni, Arges, a fost prezenta la Bistrita la invitatia inginerului Mihai Bilegan, de la Clubul Lions Bistrița, cel care a avut ideea salvării perilor seculari.

”Am venit pentru a cerceta acest camp de peri seculari care consideram noi ca are o importanta deosebita pentru a lua ramuri altoi, chiar si fructe sa vedem cum se comporta si in arealul institutului nostru. Echipa e formata din trei cercetatori, un coleg de la inmultire, colega de la arbusti si eu de la laboratorul de tehnologii. Pana acum am descoperit rezistenta foarte buna a perilor la boli si daunatori, desi nu sunt facute tratamente fitosanitare.

perii_seculari

Sunt pomi de vigoare mare, sanatosi. Am gasit si pere gustoase, unele chiar foarte gustoase. Sunt mai micute pentru ca aici nu se fac lucrari. Noi speram sa facem o colaborare foarte buna intre Maracineni si Bistrita pentru ca merita sa salvam aceste specii vechi pentru ca sunt foarte rezistente. Sunt plantatii de in care se fac peste 20 de tratamente, deci mancam pesticide. Aici gasim pere foarte bune, pomii au productivitate buna”, a spus Florin Chiuta.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *