Pactul verde european: CE vrea sa amane noua lege privind agricultura ecologica pana la 1 ianuarie 2022

Pactul verde european: CE vrea sa amane noua lege privind agricultura ecologica pana la 1 ianuarie 2022

 

garu ecoComisia Europeana Comisia vrea sa amane cu un an intrarea in vigoare a noii legi privind agricultura ecologica, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022! CE a lansat, in data de 4 septembrie, o consultare publica cu privire la viitorul plan de actiune privind agricultura ecologica. Acest sector va contribui mult la realizarea ambitiei Pactului verde european si la atingerea obiectivelor stabilite in cadrul strategiei „de la ferma la consumator” si al strategiei in domeniul biodiversitatii.

Comisia are ca prioritate asigurarea faptului ca sectorul agriculturii ecologice dispune de instrumentele adecvate, precum si de un cadru juridic functional si consensual, esential pentru atingerea obiectivului de a aloca agriculturii ecologice 25% din suprafata terenurilor agricole.

Noul regulament privind produsele ecologice ofera o baza solida, insa legislatia secundara care urmeaza sa fie adoptata trebuie sa fie la fel de rezilienta. La cererea statelor membre, a Parlamentului European, a tarilor terte si a altor parti interesate, Comisia a propus, printre altele, amânarea cu un an a intrarii in vigoare a noii legi privind agricultura ecologica, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Strategiile care vizeaza agricultura si biodiversitatea stabilesc obiective ambitioase pentru sectorul agricol, având rolul de a-l pregati pentru aplicarea Pactului verde. Agricultura ecologica va fi un aliat esential in tranzitia catre un sistem alimentar mai sustenabil si o mai buna protectie a biodiversitatii. Comisia va sprijini sectorul agriculturii ecologice in vederea atingerii obiectivului de a avea 25 % din suprafata terenurilor agricole in regim ecologic pâna in 2030, furnizând cadrul politic si juridic adecvat. ”

Viitorul plan de actiune privind agricultura ecologica, care urmeaza sa fie adoptat la inceputul anului 2021, va fi un important instrument insotitor al viitoarei cresteri a sectorului. Strategiile Comisiei pentru agricultura si biodiversitate includ obiectivul ca, pâna in 2030, 25 % din suprafata terenurilor agricole sa fie exploatate in regim ecologic. Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv, Comisia Europeana instituie si utilizeaza instrumente esentiale:

• Un plan de actiune pentru agricultura ecologica, care va contribui la stimularea sectorului, atât la nivelul cererii, cât si la nivelul ofertei. Acesta va fi organizat in jurul a trei puncte principale: stimularea cererii de produse ecologice, mentinându-se totodata increderea consumatorilor; incurajarea cresterii sectorului agriculturii ecologice in UE; si consolidarea rolului productiei ecologice in lupta impotriva schimbarilor climatice si a pierderii biodiversitatii, inclusiv in gestionarea durabila a resurselor. Consultarea publica lansata astazi are scopul de a colecta feedback pe tema proiectului de plan de la cetateni, autoritatile nationale si partile interesate relevante. Chestionarul va fi disponibil online timp de 12 saptamâni, pâna la 27 noiembrie.

• Noua legislatie privind agricultura ecologica, care va reflecta natura schimbatoare a acestui sector aflat in crestere rapida. Noile norme sunt menite sa garanteze o concurenta loiala pentru agricultori, permitând evitarea fraudelor si mentinând increderea consumatorilor. Pentru a asigura o tranzitie lina intre legislatia actuala si cea viitoare si pentru a permite industriei de profil si statelor membre sa fie pe deplin pregatite sa puna in aplicare noile norme, Comisia a propus amânarea cu un an a intrarii sale in vigoare. Amânarea a fost solicitata initial de statele membre, de Parlamentul European, de tarile terte si de alte parti interesate din cauza complexitatii si a importantei legislatiei secundare in curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislatiei secundare a incetinit. Amânarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultarilor si pentru efectuarea controlului legislativ necesar.

• Politica UE de promovare a produselor agroalimentare, care sprijina sectorul agricol european prin promovarea caracteristicilor sale calitative pe piata interna si in tarile terte. In cadrul politicii de promovare, Comisia intentioneaza sa aloce agriculturii ecologice un buget specific de 40 milioane EUR pentru anul 2021. Acest buget va cofinanta actiunile de promovare si campaniile de informare privind sectorul ecologic al UE, sensibilizând publicul cu privire la calitatile acestuia si urmarind stimularea cererii.

Pe lânga aceste instrumente esentiale, actuala si viitoarea politica agricola comuna (PAC) vor continua sa sprijine dezvoltarea agriculturii ecologice in UE. De exemplu, masurile din cadrul programelor de dezvoltare rurala ofera sprijin fermierilor care doresc sa se converteasca la agricultura ecologica si sa mentina acest tip de agricultura.

Context

Alimentele din agricultura ecologica se produc cu ajutorul unor substante si procese naturale, rezultând o metoda agricola cu impact limitat asupra mediului. Astfel se incurajeaza utilizarea resurselor regenerabile de la ferma, imbunatatirea ciclurilor biologice din cadrul sistemului agricol, mentinerea biodiversitatii, mentinerea echilibrelor ecologice regionale, mentinerea si cresterea fertilitatii solului, precum si utilizarea responsabila si gestionarea corespunzatoare a apei. In plus, normele privind agricultura ecologica incurajeaza un standard ridicat al bunastarii animalelor si impun fermierilor sa raspunda nevoilor comportamentale specifice ale animalelor.

La 20 mai 2020, Comisia a adoptat strategia „de la ferma la consumator” si strategia pentru biodiversitate. In conformitate cu Pactul verde european, acestea propun actiuni si angajamente ambitioase ale UE pentru a combate declinul biodiversitatii in Europa si in intreaga lume si pentru a transforma sistemele noastre alimentare in standarde mondiale pentru durabilitatea competitiva, protectia sanatatii umane si planetare, precum si pentru mijloacele de subzistenta ale tuturor actorilor din lantul valoric alimentar.

Sursa foto: Naturevo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *