Un senator cere “Comisie parlamentara de ancheta a modului de dezvoltare a supermarketurilor in Romania”

Un senator cere “Comisie parlamentara de ancheta a modului de dezvoltare a supermarketurilor in Romania”

 

barna2Senatorul Barna Tanczos cere Parlamentului infiintarea in cel mai scurt timp a unei Comisii de ancheta a modului de autorizare si dezvoltare a supermarketurilor in Romania! Un subiect fierbinte care sigur va incinge spiritele intre retaileri si distribuitorii de bunuri din Romania. Propunerea a fost facuta in cadrul Conferintei de inchidere a proiectului „Legislatie actualizata pentru un comert calitativ cu produse agroalimentare”, implementat de Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) pe o perioada de 12 luni (27 iunie 2018 – 26 iunie 2019).

Este vorba de proiectul „Legislatie actualizata pentru un comert calitativ cu produse agroalimentare” – ID proiect 111846/Cod Sipoca 165. Valoarea totala eligibila aproiectului este 843.158 lei, iar valoarea eligibila nerambursabila din FSE este 693.954,33 lei. Obiectivul general al Proiectului este formularea de propuneri alternative la politicile publice pentru actualizarea cadrului legislativ specific in vederea imbunatatirii activitatilor de comert cu produse agroalimentare din Romania.

In data de 19 iunie, ACDBR a organizat la Bucuresti Conferinta de inchidere a proiectului, la care au participat 50 de invitati, reprezentanti ai unor asociatii profesionale partenere (din domeniile producerii berii si vinului, transportului, comertului, protectiei consumatorilor, mediatorilor etc), precum si reprezentanti ai Parlamentului (senator Barna Tanczos, deputat Danut Pale) si ai Guvernului Romaniei (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei), Institutul National de Statistica, Institutul de Economie Agrara, distribuitori de bunuri de larg consum.

In cadrul Conferintei au fost preezentate rezultatele Proiectului: au fost formulate 53 de propuneri de modificari legislative in 14 acte normative, aflate in curs de diseminare la autoritatile publice locale, Parlamentul si Guvernul Romaniei.

Concluziile Conferintei:
• Necesitatea dialogului intre actorii implicati in filiera produsului agroalimentar si legiuitorul national, avand ca obiectiv imbunatatirea mediului economic prin transpunerea propunerilor elaborate de Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania in initiative legislative in toamna acestui an.
• Augustin Hagiu, Presedintele Federatiei Romane a Operatorilor de Transport, a aratat ca este obligatoriu ca, in vederea acordarii avizelor de constructie sau de functionare a supermagazinelor si centrelor comerciale, autoritatile publice locale sa isi intemeieze decizia administrativa pe studii de impact reale privind zona de atractie si de generare de trafic.
• Deputatul Danut Pale a subliniat doua elemente esentiale in procesul de transpunere a propunerilor ACDBR in initiative legislative: dialogul constructiv intre actorii implicati si necesitatea analizei comparative intre propunerile de modificari rezultate in Proiect si legislatia similara din alte state membre ale Uniunii Europene.
• Senatorul Barna Tanczos a sustinut ca, suplimentar initiativei legislative, este necesara si utila infiintarea in cel mai scurt timp de catre Parlament a unei Comisii de ancheta a modului de autorizare si dezvoltare a supermagazinelor in Romania.

Principalele propuneri de modificari legislative initiate de ACDBR:
• Definirea distributiei de bunuri de larg consum ca sector economic;
• Implicarea activa si responsabila a autoritatilor publice locale in stabilirea strategiei de dezvoltare a retelei de distributie, cu accent pe promovarea produselor agroalimentare locale;
• Crearea unei legislatii “transversale” la nivel national de reglementare a accesului, a regimului parcarii si a regimul orar al aprovizionarii vehiculelor de transport marfa in unitatile administrativ teritoriale;
• Amplasarea structurilor de vanzare cu suprafata mai mare de 400 m.p. se va face exclusiv in teritoriul periurban;
• Crearea posibilitatii ca distribuitorii de bunuri sa aiba acces la de programe operationale cu finantare europeana.

Justificarea necesitatii adoptarii modificarilor legislative propuse de ACDBR pentru dezvoltarea distributiei autohtone de bunuri:
• Diminuarea suprafetelor de depozitare si comercializare cu ridicata si cu amanuntul ale distributiei traditionale de bunuri;
• Cresterea gradului de dependenta a producatorilor autohtoni de comertul realizat de supermagazine;
• Nesustenabilitatea multora dintre investitiile in domeniul productiei de bunuri agroalimentare, generata de lipsa de acces la piata de desfacere;
• Cresterea galopanta a dependentei pietei de consum nationale de produse non autohtone;
• Scaderea numarului de locurilor de munca in domeniul comertului traditional si implicit cresterea presiunii economice, bugetare si sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *