UE a devenit cel mai mare importator mondial de porumb. Producatorii cer masuri de sprijin!

UE a devenit cel mai mare importator mondial de porumb. Producatorii cer masuri de sprijin!

 

appr
UE a devenit de cativa ani cel mai mare importator de porumb de pe planeta! Productia de porumb europeana se erodeaza, din cauza lipsei de competitivitate: intre 2012 si 2018, suprafata cutivata s-a diminuat cu 1,5 milioane de hectare, ajungandu-se ca astazi importurile sa asigure 27% din consumul UE. O realitate care starneste ingrijorare in randul producatorilor de porumb din UE! Membrii Confederatiei Europene a Producatorilor de Porumb (CEPM), reuniti la Bruxelles miercuri 26 iunie, in Adunarea Generala si apoi in cadrul Congresului European, s-au pronuntat transant impotriva circumstantelor care au dus la deteriorarea competitivitatii sectorului european de porumb, desi cererea pe piata unica este in crestere, UE devenind primul importator mondial de porumb, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR).

In pragul reinnorii tuturor institutiilor europene, CEPM isi declara disponibilitatea de a conlucra cu diferitele organisme pentru a pune in valoare beneficiile culturii si a oferi cetatenilor europeni porumbul produs in statele membre.

Uniunea Europeana are nevoie de porumb

La finalul anului de piata curent, se estimeaza ca importurile de porumb ale UE vor depasi 23 milioane de tone, mai mult cu 35% fata de ultima campanie, care deja inregistrase o ascensiune rapida a volumelor. Se vor incheia, astfel, trei campanii in care UE a devenit cel mai mare importator de porumb de pe planeta. In paralel, din cauza lipsei de competitivitate, productia de porumb europeana se erodeaza: intre 2012 si 2018, suprafata cutivata s-a diminuat cu 1,5 milioane de hectare, ajungandu-se ca astazi importurile sa asigure 27% din consumul UE.

Membrii CEPM atrag atentia ca sunt, astfel, afectate situatia macroeconomica a UE prin dezechilibrarea balantei comerciale si interesele consumatorilor europeni, care aspira la hrana din productie locala, calitativa si durabila, pe cand porumbul importat in mare parte din Ucraina, Brazilia si Canada nu se supune acelorasi standarde de productie impuse de UE propriilor agricultori (de exemplu, restrictiile privind neonicotinoidele, atrazina sau OMG-urile).

Este nevoie de vointa politica pentru a sustine porumbul european!
Producatorii europeni de porumb isi por recastiga forta de productie, dar primul pas ar fi excluderea porumbului de la negocierile comerciale in curs cu Mercosur.

Alte masuri de sprijin pot fi luate in cadru reformei Politicii Agricole Comune (PAC), care, in viziunea CEPM, ar trebui:
-sa prevada alocarea a cel putin 60% din anvelopa primului pilon pentru plata de baza;
-sa limiteze conditionalitatea la cerintele actuale si sa considere ca eligibila orice practica alternativa la rotatia culturilor care contribuie in mod eficient la calitatea solurilor;
-sa limiteze transferurile de la primul la cel de-al doilea pilon la 15%, pentru consistenta in sprijinul acordat de statele membre;
-sa prevada alocarea unui procent de 30% din pilonul 2 pentru gestionarea riscurilor in vederea asigurarii competitivitatii si rezilienta exploatatiilor.

Agricultura europeana pune in centru progresul si inovatia
Producatorii europeni au devenit au luat cunostinta de asteptarile societatii si se angajeaza pe deplin in a asigura progresul preconizat de cetatenii europeni. Provocarea este cu atat mai importanta pentru cultivatorii de porumb, deoarece problematica specifica este la intersectia unor mari teme europene: hrana, energie, sanatate, pace.

In acest context, CEPM a pus bazele platformei Agricultura si Progres, alaturi de CIBE (cultivatorii europeni de sfecla de zahar) si CEFS ( prducatorii europeni de zahar) pentru a sensibiliza autoritatile europene si publicul larg cu privire la importanta strategica a accesului la tehnicile cele mai moderne prezente pe piata, cum ar fi tratamentele pentru seminte, inovatia varietala si genetica, etc. Aceasta initiativa este este deschisa si se adreseaza si altor parteneri, fiind deja prezenta pe retelele sociale: twitter: @AgriProgress si Linkedln.

“Pe langa principiul de precautiei, principiul inovatiei trebuie de asemenea sa fie luat in considerare, caci viitorul agriculturii europene depinde de acesta. Inovatiile de ieri si de astazi sunt necesare pentru a pune la punct inovatiile de maine” a precizat Daniel Peyraube, presedintele de la CEPM.

“Este o noua platforma a fermierilor europeni din care face parte si APPR si care speram sa devina un lider important la nivel european. Platforma inseamna de fapt agricultura progresista, o colaborare intre fermierii de la cultura mare, fermierii cultivatori de sfecla de zahar si alti fermieri care au culturi in care este nevoie de inovatie, de progres si in care legislatia europeana nu ne permite sa facem tot ce am putea sa facem, asa cum fac colegii nostri din alte zone ale lumii”, a explicat directorul executiv al APPR, Alina Cretu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *